Názory

Afgánsky politik nadáva na krvavé dedičstvo sťahovania sa USA – a vyzýva na väčšiu úlohu Číny

Situácia v  Afganistane vstúpila do kritickej fázy, ako USA stiahli väčšinu svojich síl, a mierové rozhovory medzi Talibanom a Afgánskou vládou  zostávajú v slepej uličke.

Ako  sa termín 31 August – úplne stiahnutie vojsk USA – blíži, to „stiahnutie vojsk USA neukončilo tú 20-ročnú vojnu v Afganistane, ale ukončilo len najdlhšiu vojnu v histórii Amerických hegemonických a vojen,“ povedal Dr. Latif Pedram, vodca strany National Congress Party (NCP) Afganistanu, a predošlý Člen Parlamentu, pre Global Times v exkluzívnom interview.

Pedram povedal, že náhlivé stiahnutie vojsk USA a NATO z Afganistanu nechalo za sebou „zdevastovanú krajinu a politický systém pošpinený krvou a nenávisťou.“ On verí, že ako niekdajší Sovietsky Zväz, tak aj USA, zlyhali v krajine, a on dúfa, že uvidí konštruktívnu rolu Číny pri budúcej ekonomickej a sociálnej rekonštrukcii vojnou zničenej krajiny. 

Tá NCP  Afganistanu, zaregistrovaná v roku  2004, bola považovaná za jedinú väčšiu  opozičnú stranu, ktorá nie je spojená so žiadnou ozbrojenou skupinou. Pedram, ktorý slúžil ako senátor od roku 2011 do roku 2018, sa uchádzal o prezidentskú pozíciu niekoľko krát, a získal piaty najvyšší počet hlasov v prezidentských voľbách v roku  2004. Ako politický aktivista, Pedram vyzýval  k trvalému mieru cez dialóg a nenásilné prostriedky.  

Prezident Biden, minulý mesiac, vo svojom prejave obhajujúcom stiahnutie vojsk, povedal, že USA urobili viac ako dosť na to, aby umožnili Afgánskej polícii a armáde zabezpečiť budúcnosť svojich ľudí. „Čo Afganistan zdedil po USA je bieda, rastúca nezamestnanosť, rozbité sociálne služby, bezprecedentný vzostup v triednych rozdieloch, priepasti v bohatstve, deštrukcia strednej triedy, obrovská sieť ekonomickej mafie, ilegálna (underground)  ekonomika, vzostup v pestovaní,  produkcii a pašovaní drog, závislosť medzi viac ako 4 miliónmi mladých ľudí, etnická vojna, kolaps hodnoty tovarov a komodít, vzostup „kultúry korupcie“, prania peňazí, a podvodov, “ uzavrel Pedram, v akomsi „zozname US politického dedičstva“ pre krajinu.

Explózia v počte verejných domov, kolaps individuálnej morálnosti, a prostitúcia, sú súčasti Amerického dedičstva v Afganistane, povedal.

USA zároveň sklamali Afgánskych ľudí  a zničili ich vieru v demokraciu, ľudské práva, a občianske práva, povedal Pedram.  

„Tie tváre Amerického imperializmu a postmoderného kolonializmu, skryté pod  Americkou  demokraciou a ľudskými právami, boli odhalené. Pocit márnosti u ľudí z toho, čo sa volá Americká demokracia a ľudské práva, je ďalšou časťou Amerického dedičstva v Afganistane.“

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Taliban ovládol ďalšie tri hlavné mestá provincií v utorok, čím dosiahol deväť ovládnutých (fallen – porazené) miest za päť dní. 

Pedram uznal Talibanský „úspech,“ ale mal pocit, že neexistuje žiadna realistická nádej pre zastavenie paľby – ceasefire – a vyzval aby nasadila viac síl medzinárodná komunita, aby pomohla dosiahnuť mier v Afganistane.

Diplomati z Číny, Ruska, Pakistanu a USA sa zúčastnili mierových rozhovorov  v rámci  rozšírenej Troiky meetingu v Dohe v Katare, so zámerom dosiahnuť politické riešenie pre mierový (aj mierumilovný)  a prosperujúci Afganistan.

Zdôrazňujúc, že Afgánske záležitosti by mali byť riešené Afgánskymi ľuďmi, Čína hrala aktívnu rolu v podpore mierových rozhovorov v krajine. 

Radný štátu a Minister Zahraničia Wang Yi zdôraznil 28. Júla, že Čína, ako najväčší sused Afganistanu, vždy rešpektovala suverenitu, nezávislosť a územnú integritu  Afganistanu, podporovala politiku nezasahovania do interných záležitostí  Afganistanu, a sledovala priateľskú pozíciu voči všetkých Afgánskym ľuďom. Afganistan patrí Afgánskym ľuďom, a jeho budúcnosť by mala byť v rukách jeho vlastných ľudí. 

Pedram povedal, že Afgánski ľudia vítajú postoj Číny a jej Belt and Road Iniciatívu (BRI), ktorá sa zameriava na ekonomický rozvoj  a vytváranie pracovných miest. Vzťah Číny s Afganistanom bol vždy založený na dobrom susedstve, a rešpekte jedného voči suverenite aj teritoriálnej integrite druhého. 
Ako  kontrast, USA a India chcú sabotovať tú BRI podporovaním bojovníkov ISISu a al-Qaedy v severnom  Afganistane. Z tohto a ďalších dôvodov, vojna v severnom  Afganistane sa predĺži. USA stále pracujú so vzburami, vojnou, a nestabilitou v Severnom Afghanistane, podľa  Pedrama.

On očakáva, že Čína vystupňuje svoju úroveň kooperácie, aby priniesla mier a stabilitu do Afganistanu.

„Po  porážke a následnom stiahnutí USA z Afganistanu, Čína je schopná (can) a mala by hrať väčšiu a význačnejšiu rolu (more meaningful). Čína by si mala vziať aktívny podiel v rekonštrukcii a socio-ekonomickom vývoji Afganistanu, a dokonca aj politický vývoj  a budovanie  infraštruktúr v Afganistane.“

Môj dodatok:  Mám pocit, že ten pán má zastaralý výcvik. Obkecáva v nadmerne dlhodobom  horizonte. Síce tie jeho predstavy sú pekné a určite pozitívne, ale fáza 1 musí byť nejaká politická stabilizácia Afganistanu, aby sa Čína mohla pustiť do práce, resp. začať vôbec rozmýšľať o investíciách. Navyše, niečo ako budovanie BRI prináša návrat investícií až po značnom čase (a investíciách), a v usporiadaných pomeroch.

Ale ak sa dobre pamätám a pozerám na mapu, zdá sa mi, ža BRI mala ísť cez Tadžikistan, Uzbekistan a Turkmenistan do Iránu. Potom do Turecka, možno aj cez Sýriu. Veľkú zmluvu už majú práve s Iránom, a už im modernizujú železnice. O ostatných častiach nič neregistrujem. Z hľadiska Afganistanu by v tom prípade išlo len o pripojenie sa, čo by malo čas (ale týkalo by sa severného Afganistanu, kde sú vraj stále rozbroje živené USA, viď vyššie). Ešte môžu teoretizovať a politizovať, a hlavne upratať ten úžasný bordel po súdruhoch z USA, to bude náročné, toto Amíci stále dokážu. Ako všade, nasadzovali Rozdeľ a Panuj, možno im to už tak dobre nefunguje, uvidíme ako sa ten zmätok ďalej vyvinie.

Zhao Juecheng a Hu YuweiGlobal Times

Ivan Hečko

Slovanské Noviny

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Ivan Hečko

Recent Posts

VIDEO: Neskutočné! Pellegrini bol vraj zvolený za prezidenta vďaka ruskému vplyvu

Pellegrini bol vraj zvolený za prezidenta vďaka ruskému vplyvu. Odhlasoval to Europarlament. S touto šokujúcou…

4 hodiny ago

Žilinka upratal Remišovú! Taký náklad ešte nedostala

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa v parlamente ostro ohradil voči poslankyni Veronike Remišovej a jej výrokom na…

4 hodiny ago

J. Staune: Skutečně špatný, podvodný produkt F-35. Rádoby neviditelný letoun, který ohrožuje… NATO

Stíhačka F-35 je největším vojenským leteckým programem na světě. Jeho celkové náklady se odhadují na…

6 hodín ago

Stříleli američtí vojáci na civilisty? CNN odkrývá brutální pravdu o útoku v Kábulu

Americká CNN se dostala k exkluzivním záběrům z oblasti kábulského letiště v době teroristického útoku…

6 hodín ago

Ľudstvo dosiahlo nový, veľmi smutný rekord. Globálne výdavky na zbrojenie dosiahli vlani 2 443 miliárd USD

Jedna z pravidelných informácii (fact sheet) TRENDS IN WORLD MILITARY EXPENDITURE, 2023 (Trendy vo vývoji…

6 hodín ago

Jana Kunšteková. Zvěrstva hodná nacistů

Šéf OSN pro lidská práva je „zděšen“ zprávami o masových hrobech v nemocnicích v Gaze,…

6 hodín ago