domovina

Beňa podľa Zuriana tvrdil, že terajší kajúcnik Makó mal vydierať Hegera a Matovič vraj sľúbil navýšiť rozpočet SIS o 20 miliónov eur, ak ho tajní zoberú do služby

Bývalý šéf NAKA vo svojom trestnom oznámení hovorí o barteri expremiéra Igora Matoviča (OĽaNO) s vedením Slovenskej informačnej služby ohľadne Ľudovíta Makóa.

Bývalý šéf Národnej kriminálnej agenútry Branislav Zurian pre televíziu JOJ uviedol, že stále nevie, z čoho je obvinený. V rozhovore ďalej povedal, že Boris Beňa (bývalý námestník SIS, pozn. red), ktorý spolupracuje s políciou pri viacerých kauzách, mal Zurianovi povedať, že Matovič im sľúbil navýšenie rozpočtu o 20 miliónov eur, ak zoberú ďalšieho kajúcnika Ľudovíta Makóa.

Branislav Zurian podľa vlastných slov nevie, či jeho obvinenie súvisí s podaním trestného oznámenia, ktoré podal minulý týždeň. „Neviem sa k tomu vyjadriť, lebo stále neviem, z čoho som obvinený. Čítam akurát mediálne výstupy a čítam tam, že by som mal byť obvinený zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a vyzradenia utajovanej skutočnosti. Nemám to ale potvrdené,“povedal pre TV JOJ Zurian. „Ak to s tým súvisí, tak potom si myslím, že to má súvis aj s mojim trestným oznámením, ktoré médiá zverejnili tento týždeň,“ dodal. 

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

V trestnom oznámení Zurian uvádzal to, čo mu Beňa povedal. Že mal byť barter bývalého premiéra (Igora Matoviča, pozn. red) s vedením Slovenskej informačnej služby. „To slovo barter som tam uviedol hlavne preto, lebo všetko som do trestného oznámenia nedal, nakoľko po dohode s právnikom som si chcel detailnejšie skutočnosti, keď ma bude vypočúvať vyšetrovateľ NAKA alebo vyšetrovateľ UIS (Úrad inšpekčnej služby),“ tvrdí Zurian. To sa podľa bývalého šéfa NAKA doteraz nestalo. 

„Môžem kľudne potvrdiť, že ten barter spočíval v tom, ako mi povedal Beňa, že Makó mal vydierať v tom čase pána Hegera. Mal ho vydierať v súvislosti so šéfom Tiposu, pánom Kaňkom, ktorý mal byť konateľom nejakej spoločnosti Oliva. Tieto dokumenty mal proti pánovi Hegerovi a v tom čase Makó mal s nimi obchodovať,“ hovorí Zurian. 

“Týmto tvrdeniam vôbec nerozumiem a nemám absolútne žiadnu vedomosť o tom, akým spôsobom a prečo by niekto chcel moju osobu takto zneužívať. Práve naopak, spoločnosť Oliva je stále v súdnom spore s finančnou správou. Danú vec som viackrát transparentne komunikoval.” reagoval generálny riaditeľ Tiposu Marek Kaňka.

„To, ako mi povedal zločinec Beňa pri stretnutí, myslím, že to boli dve stretnutia, jedno v kancelárii a jedno v reštaurácii. Raz to bolo v reštaurácii a tam konkrétne mi uviedol, že premiér Matovič im sľúbil zvýšenie rozpočtu o 20 miliónov eur ak zoberú Makóa do Slovenskej informačnej služby. Či sa tak stalo, či je to pravda, neviem, ale toto mne Beňa povedal,“ dodáva exšéf NAKA. 

„Neviem potvrdiť ani vyvrátiť tieto skutočnosti, ktoré mi oznámil. Tieto skutočnosti som chcel oznámiť vyšetrovateľovi, čo mi nebolo umožnené, dovolené. Myslím si, že z tohto dôvodu je teraz taký problém s mojou osobou,“ povedal pre TV JOJ Zurian. 

Na otázku TV JOJ, či tieto informácie od Borisa Beňu boli oficiálne informácie v rámci výmeny informácií medzi dvomi styčnými dôstojníkmi SIS a Zuriana ako zástupcu NAKA, odpovedal Zurian takto: „Mal som poverenie od vtedajšieho prezidenta na kontakt so Slovenskou informačnou službou. To stretnutie s príslušníkom Slovenskej informačnej služby nespočívalo v tom, že mi chcel rozprávať o politike, aspoň tak som si to nevysvetľoval. Vysvetľoval som si to tým, že sa zaujímal o bezpečnú spoľahlivosť svojho príslušníka. Ešte raz zopakujem. Neviem to potvrdiť ani vyvrátiť, či taká osoba je príslušníkom a či také navýšenie rozpočtu o 20 miliónov eur Slovenská informačná služba dostala,“ dodal na záver Zurian. 

Exriaditeľa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana chceli v piatok ráno zadržať v jeho popradskom byte. Zurian v ňom ale nebol. Podľa informácií TV JOJ do bytu poslal svojho syna, aby im otvoril dvere. Potom ako jeho syn prišiel na miesto, dvere už boli vylomené. Zuriana kontaktoval vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby. 

Branislav Zurian je momentálne v zahraničí a je pripravený spolupracovať s políciou. Krajská prokuratúra Bratislava potvrdila Zurianove obvinenie. Podľa informácií TV JOJ ide o obvinenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a vyzradenie utajovaných skutočností.

Je to úplný nezmysel, reaguje premiér Heger na tvrdenia Branislava Zuriana, že ho mal Makó vydierať

Je to úplný nezmysel. Takto reagoval premiér Eduard Heger na tvrdenia exšéfa Branislava Zuriana o tom, že ho mal vydierať bývalý šéf Kriminálnehio úradu Finančnej správy Ľudovít Makó.

Ako reagujete na výroky bývalého riaditeľa NAKA Branislava Zuriana o tom, že mal dostať informácie od Borisa Beňu o tom, že vy ste mali byť vydierateľný skrz pána riaditeľa Tiposu preto, aby mohol Ľudovít Makó skončiť ako príslušník Slovenskej informačnej služby.

Pozrite, to je úplný nezmysel.

To je všetko?

Ako čo vám mám k tomu viac povedať? To je úplný nezmysel.

V prípade, že by sa vás na to pýtali orgány činné v trestnom konaní, budete na otázky vyšetrovateľa odpovedať? Či ste prišli do styku s Ľudovítom Makóom v tejto súvislosti, s pánom Kaňkom a jeho súkromnými aktivitami, do akej miery ste sa rozprávali a do akej miery sa povedzme uspokojil Ľudovít Makó s vašim postupom po jeho nevymenovaní do nejakej vedúcej pozície v rámci Finančnej správy.

Ja určite nebudem mať problém povedať pravdu. Som známy tým, že hovorím pravdu a v tom budem aj pokračovať. Áno, keď bude potrebné bez problémov prídem a budem hovoriť pravdu. Asi som vás prekvapil tou prvou odpoveďou ale ja ani neviem, čo by som vám povedal.

Je tu zamotaná situácia okolo Ľudovíta Makóa a jeho pôsobenia v SIS. Do istej miery Igor Matovič priznal, že mal tieto informácie, že mal smerovať do spravodajskej služby. Hovorí sa o tom, či to bol únik informácie alebo nebol únik informácie a že ten Ľudovít Makó by sa v podstate svojim únikom do spravodajskej služby by sa nejakým spôsobom upratal kvázi upratal pred nejakým trestným stíhaním. Vy keď ste sa s ním bavili vtedy v pozícii ministra financií, ako na vás reagoval Ľudovít Makó?

Ja som mal myslím si, že oficiálne alebo formálne rokovania s ním, kde jasne to čo som komunikoval na verejnosť som komunikoval aj jemu, že teda nemá moju dôveru a tým pádom nebude pokračovať v tej funkcii. To bolo vlastne celá komunikácia, ktorú som mal a tým sa to skončilo. Musíte sa jeho pýtať, že či sa mu to páčilo alebo nepáčilo, ale tak, samozrejme, nebolo mu to príjemné z toho čo som vycítil, ale hovorím, to nie je niečo čo ja by som chcel komentovať. Ja môžem hovoriť za seba a to čo som povedal verejne platí aj interne, že teda nemá moju dôveru a nebolo možné, aby pokračoval v tej funkcii.

A on sa uspokojil s tým ako to dopadlo? Prijal to s pokorou, s porozumením?

To sa musíte jeho opýtať ako to prijal. Ja som mu oznámil rozhodnutie a tým to bolo skončené. Nevidím do jeho hlavy a mysle.

A informáciu o tom, že teda mal byť v pôsobení Slovenskej informačnej služby neskôr ste mali alebo nie?

Ak dovolíte, ja nebudem komentovať Slovenskú informačnú službu. Vtedy som bol minister financií a neprináleží mi, aby som komentoval akékoľvek kroky SIS aj z dôvodu, že tým, že som bol podpredsedom pre kontrolu vojenského spravodajstva viem, že utajované skutočnosti je potrebné, aby ostali utajené, tak k tomu sa vôbec nechcem vyjadrovať.

Aj mimo utajovaných skutočností ste sa ďalej nezaujímal, kde a ako bude pôsobiť pán Ľudovít Makó?

Ako som povedal, čo sa týka Slovenskej informačnej služby ja sa k tomu vôbec nechcem vyjadrovať, pretože to sú delikátne záležitosti.

Pýtam sa priamo na osobu Ľudovíta Makóa, že ste sa nezaujímali, kde bude alebo nebude pôsobiť?

S Makóom sme ukončili spoluprácu na ministerstve financií, resp. na KÚFS-e (Kriminálny úrad finančnej správy, pozn.red ) a tým pádom to pre mňa skončilo.

Zdroj: noviny.sk (1)(2)

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

VIDEO: Minister Šutaj Eštok pomenoval, z čoho mu je doslove zle

Protislovenské a antisociálne strany PS a SaS vedome škodia vlastnej krajine v Bruseli. Je mi…

12 minút ago

Spustia neurozbrane a „kontrola ľudskej mysle“ zánik západnej demokracie?

„Neurozbrane sú určené na to, aby ovplyvňovali, usmerňovali, oslabovali, potláčali alebo neutralizovali ľudské myslenie, funkcie…

15 minút ago

Stoltenberg hovorí, že NATO nehľadá konflikt s Ruskom

Stoltenberg: NATO nehľadá konflikt s Ruskom, ale zabezpečí svoju bezpečnosť NATO nehľadá konflikt s Ruskom,…

17 minút ago

Uhrík a Mazurek: Takto ovládli politické mimovládky štáty aj európske súdy

Protislovenské mimovládky financované zo zahraničia sú tými skutočnými “hybridnými zbraňami”, uviedol europoslanec a šéf hnutia…

19 minút ago

Viktorín odkazuje Dankovi: Stačí zabudnúť na svoje ego. Na dvoch stoličkách sa sedieť nedá

Nastal skutočne čas si položiť úplne jednoduchú otázku: má predseda SNS Andrej Danko nejakú vlastnú…

21 minút ago

Fox News: Západ na Ukrajine nemá čo postaviť proti ruskému vojensko-priemyselnému komplexu

Západný vojensko-priemyselný komplex zaostáva vo výrobe za ruským a nie je schopný zmeniť situáciu v…

12 hodín ago