Európa

Expert: Na rozdiel od Ruska je EÚ slabo vyzbrojená a nevie, čo chce

Nedostatok jednoty a pevnej stratégie medzi členskými štátmi Európskej únie je poľutovaniahodný na pozadí rýchlych krokov Ruska potom, čo Kremeľ prijal jasné rozhodnutia, navyše je Európa slabo vybavená na vojenskú konfrontáciu.

Tento názor vyjadril v rozhovore pre analytický portál „Atlantico“ špecialista na európsku geopolitiku, výskumný pracovník „Centra pre geopolitiku obchodnej školy HEC Paris“ Florent Parmentier.

Ruský prezident Vladimir Putin presne vie, čo chce, ale Európa vôbec nie, tvrdí Parmentier.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

„Poľsko a tri pobaltské štáty (Estónsko, Lotyšsko a Litva) patria medzi najnepriateľskejšie a najpodozrievavejšie štáty voči Rusku. Druhým extrémom sú krajiny ako Grécko a Cyprus, ktoré cítia blízkosť Moskvy, jej priateľstvo. A Paríž a Berlín sa snažia nadviazať partnerstvo s Ruskom, berúc do úvahy obavy niektorých členských štátov, ako aj politické a ekonomické záujmy,“ povedal Parmentier odpovedajúc na otázku ako sa pozerá na ruskú stratégiu v Európe a čo sa EÚ snaží dosiahnuť.

Tiež zdôraznil, že medzi 27 štátmi EÚ neexistuje vzájomná zhoda v súvislosti s politikou Moskvy.

„Mať jasnú stratégiu znamená oddeliť vlastné predstavy a záujmy. 27 členských krajín EÚ sa však nezhoduje na spoločnej pozitívnej agende, okrem tej (negatívnej), podľa ktorej je potrebné reagovať na politiku Ruska. Možno to len ľutovať, keď vidíme rýchlosť konania Ruska potom, čo jeho centrum urobilo jasné rozhodnutia,“ tvrdí francúzsky analytik.

Podľa neho „sila Ruska nie je obmedzená na vojenské záležitosti“.

„Vakcína Sputnik je toho len živým potvrdením. Rusko ako líder vo svete vedy dokázalo vyvážať svoj produkt do viac ako 70 krajín, no nepodarilo sa mu získať povolenie na predaj vakcíny v EÚ. V každom prípade, zatiaľ,“ dodal Parmentier.

Keď hovoril o vzťahoch Európskej únie so Spojenými štátmi, potvrdil, že „Európa už nie je pre Spojené štáty zaujímavá“.

„To núti Európanov reagovať – buď odsúdiť takzvanú „ruskú hrozbu“ takým spôsobom, aby presvedčili Američanov, aby zostali v Európe (a ukázali sa ako najlepší spojenci) alebo tvrdo diskutovať o európskej suverenite, čím budú riskujú nespokojnosť vo Washingtone, no budú vystupovať ako významní partneri v rozhovoroch. Tieto dve alternatívy sú v Európe zastúpené a Francúzsko venuje osobitnú pozornosť tej druhej,“ tvrdí odborník. „Európa je, samozrejme, stále nedostatočne vybavená na vojenskú odpoveď pri akokoľvek ‚útoku‘ Moskvy, napríklad na Ukrajinu, o čom sa na Západe toľko hovorí.“

Zdroj EADaily/news-front

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Krvavá historie sporu mezi sunnity a šíity

Při útoku Íránu na Izrael pomáhala řada arabských států Izraeli. Odvěká rivalita mezi dvěma větvemi…

6 hodín ago

Je dobře, že naše zdravotnictví jde do kopru, aspoň se vrátíme k bylinkářství a zdánlivě vymýceným nemocem. Komentář Štěpána Chába

Na Karlovarsku na nedostatek pediatrů vyrazili s cepy a sudlicemi. Prostě si založili očkovací centrum…

6 hodín ago

Snídáte špatné věci. Europarlament vám řekne, co smíte snídat

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…

6 hodín ago

Útok na francouzké žoldáky ve Slavjansku byl zdrcující! Potvrdilo to více, dokonce i ukrajinských zdrojů.

Ukrajinské podzemí potvrdilo úspěšný úder ruských ozbrojených sil proti zahraničním žoldákům ve Slavjansku. Co je…

6 hodín ago

VIDEO: Douglas McGregor- Ukrajincom je v ruskom zajatí lepšie ako vo vlastnej armáde

Douglas McGregor, Trumpov bývalý asistent, plukovník americkej armády o motivácii vojakov ukrajinských ozbrojených síl na…

6 hodín ago

Šutaj Eštok odvolal z Rady vlády pre mimovládky päť jej čisto protivládnych členov, medzi nimi aj rezidenta Prezidentského paláca Rizmana.

„Progresívnu chobotnicu treba čistiť, ako sa len dá,“ tlieska Blaha šéfovi rezortu vnútra. Progresívno-liberálna opozícia…

7 hodín ago