domovina

Matovič, Mikulec a Kolíková vyjadrili podporu zadržanej podozrivej zločineckej skupine v NAKA, ktorá manipulovala trestné konania v spolupráci s kajúcnikmi z mafiánskej skupiny Takáčovci

Inšpekcia ministerstva vnútra zadržala štyroch vyšetrovateľov NAKA v budove policajného prezídia, kde sídli aj bratislavská NAKA. Medzi nimi majú byť aj dvaja vyšetrovatelia najzávažnejších káuz Ján Čurilla a Pavol Ďurko. 

V pondelok ráno zadržal vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby štyroch príslušníkov NAKA. Voči Jánovi Čurillovi a Pavlovi Ďurkovi z trestnej veci tzv. ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov vzniesol aj obvinenie.

Zadržali aj svojho dočasne povereného šéfa policajnej inšpekcie Petra Scholtza. Urobiť tak mali na pokyn prokurátora KP v Bratislave Juraja Chyla, ktorý dozoruje aj obvinenie odchádzajúceho policajného prezidenta Petra Kovaříka.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Na zadržanie vyšetrovateľov NAKA a šéfa inšpekcie reagovali opoziční aj koaliční politici. Líder OĽaNO Igor Matovič vyzval „statočných vyšetrovateľov, aby to nevzdávali.“ 

„Mafia sa v deň návštevy Svätého Otca arogantne rozhodla vyšetrovateľom z tímu Očistec urobiť zo života peklo. Išli po krku tomu najväčšiemu zlu, ktoré vydalo kľúčové orgány spravodlivosti do rúk nitrianskej mafie, ktorá spolu s potentátmi Smeru rozkrádala stámilióny eur,“ napísal expremiér na sociálnej sieti.

„Pár odvážnych chlapov sa rozhodlo chliev od absolútneho Zla vyčistiť. Nebáli sa ho a za to prišiel trest. Viem, že dnes mnohí statoční vyšetrovatelia stratili nádej, že Dobro ešte môže zvíťaziť. Vedia, že Zlo je mimoriadne silné, disponuje nekonečnými zdrojmi … a má naďalej k dispozícii stovky úplatných poskokov “v službách štátu”. Napriek tomu VÁS PROSÍM – NEVZDÁVAJTE TO! Dobro zvíťazí, hoci cesta k víťazstvu bude ešte veľmi ťažká. Dobrí ľudia na Slovensku Vás potrebujú,“ doplnil Matovič.

Igor Matovič je považovaný za šéfa tejto podozrivej zločineckej skupiny. Dokonca priamo bývalý trojnásobný premiér Robert Fico vyhlásil, že na vrchole pyramídy zneužívania trestného práva v boji proti opozícii stojí expremiér a predseda OĽaNO, ktorý v súčasnosti sedí v kresle ministra financií.

„Je čím ďalej, tým viac dôkazov, že Igor Matovič stojí na vrchole pyramídy zneužívania trestného práva v boji proti opozícii. Je zrejmé, že sa stretával a stretáva s hlavnými udavačmi, osobami, ktoré sú schopné kvôli svojej záchrane krivo obviniť kohokoľvek. Je to agenda, v ktorej je Matovič neprekonateľný, ale nemôžeme rešpektovať, že minister financií Slovenskej republiky je človek, ktorý organizuje zneužívanie trestného práva v podobe päťdesiatych rokov minulého storočia na boj proti politickej opozícii“, uviedol Robert Fico koncom júna.

Vicepremiérka a šéfka Za ľudí Veronika Remišová uviedla, že  chaos v bezpečnostných zložkách vyhovuje iba organizovanému zločinu.

„Je zvláštne, že stíhania vyšetrovateľov dozoruje stále tá istá Krajská prokuratúra v Bratislave, podriadená priamo generálnej prokuratúre,“ vyhlásila Remišová. Upozornila, že už niekoľko mesiacov sleduje pokračujúce útoky na vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorí našli odvahu stíhať ľudí na najvyšších miestach.

Tvrdí, že ak sa preukáže, že stíhania policajtov najväčších káuz bývalej garnitúry sú účelové, Slovensko má obrovský problém. „Od generálnej prokuratúry očakávam okamžité dôkladné vysvetlenie a odôvodnenie týchto postupov,“ dodala.

„Vyrušuje ma to, veľmi ma to vyrušuje,“ reagovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková na zásah inšpekcie. Zároveň zostala zdržanlivá, keďže nevie, či sa prípadným návrhom na väzbu nedotkne vec jej rezortu.

Upozornila, že prichádza k situácii, keď sú konania, ktoré rieši Úrad špeciálnej prokuratúry, napádané inou zložkou prokuratúry.

„Znamená to, ako keby boli oklamaní predstavitelia špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu. Mne je zložité uveriť tomu, že by sa dali takto oklamať. Samozrejme, môže sa to stať aj vtedy, keď by si všetci plnili dobre svoju prácu,“ zdôraznila ministerka.

Šokujúco sa vyjadril aj bývalý policajný vyšetrovateľ a dnes poslanec Matovičovho OĽaNO Lukáš Kyselica. Ten tvrdí, že obvinení vyšetrovatelia Ján Čurilla a Pavol Ďurka majú výrazný podiel na rozložení zločineckých skupín. „Otvorene musím povedať, že je to nerovný boj, ak má sám vyšetrovateľ bojovať v spise, kde je x obvinených, možno s desiatimi, dvadsiatimi advokátmi, niekedy aj s prokurátorom a v neposlednom rade aj s vonkajším okolím,“ doplnil.

Myslí si, že tieto udalosti môžu demotivovať veľa čestných ľudí, ktorí pracujú pre štát. „Možno si povedia, že im to nestojí za to, majú svoje rodiny, majú svoj plat a nech si robí veľké veci, kto chce,“ podotkol. Verí, že ľudia pracujúci pre štát nerezignujú.

Kyselica pred pôsobením v politike stál od 1. decembra 2016 na čele tímu pre vyšetrovanie kauzy Gorila, ktorú nevyšetril. Dovtedy bol jeho členom. Vo funkcii nahradil dovtedajšieho šéfa tímu Mareka Gajdoša, ktorý odišiel na vlastnú žiadosť do civilu. Kyselica pôsobil v ozbrojených zboroch vyše 20 rokov. V tíme Gorila, ktorý vznikol 9. januára 2012, bol od 26. januára 2012. Kyselica v roku 2020 kandidoval za Matovičovo hnutie OĽaNO do parlamentu ako tajný príslušník Vojenského spravodajstva, o čom nemali vedieť ani samotní členovia hnutia.

„Takmer osem rokov bol v tíme na vyšetrovanie prípadu „Gorila“, štyri roky ako vyšetrovateľ a tri roky ako jeho vedúci. Za toto obdobie bolo vznesené obvinenie len jednej osobe (P. Ruskovi za paroplynový cyklus), po týždni bolo trestné stíhanie prokurátorom zrušené. Od tej doby (9.1.2012) až doteraz, teda za osem a pol roka (!) výsledkom práce tímu vyšetrovateľov je nula, zero, čo je aj výsledok práce Lukáša Kyselicu,“ komentoval v júli 2020 policajnú kariéru Matovičovho poslanca bývalý riaditeľ Odboru vyšetrovania obzvlášť závažnej trestnej činnosti Jozef Šátek. V januári 2021 poukázal na to, že Kyselica ako Mikulcov štátny tajomník „pripravil návrh zákona, ktorým okrem prednostu okresného úradu mali urobiť politickými nominantami aj vedúcich odborov“. Dodal tiež, že „tam kde Kyselica zanechal svoju „stopu“, tam veru tráva nerastie.“

Mikulec nesúhlasí s postupom pri zadržaní Scholza a vyšetrovateľov

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) nesúhlasí s postupom pracovníkov Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) a Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave v súvislosti s medializovanými informáciami o zadržaní vyšetrovateľov a dočasne povereného riaditeľa úradu Petra Scholtza. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu vnútra Barbara Túrosová.

Minister deklaroval, že hoci nemá trestnoprávne kompetencie na zvrátenie tohto postupu, využije svoje zákonné oprávnenia, aby „ani takéto nekalé praktiky neodradili slušných policajtov a vyšetrovateľov pokračovať v odhaľovaní korupcie a iných zločinov“.

„V medziach Ústavy SR garantujú zákonnosť trestného konania orgány prokuratúry, to je fakt, ktorý nemôže zvrátiť ani minister vnútra v prípade, že vníma Slovenskú republiku ako právny štát. Udalosti posledných dní a najmä toho dnešného však samy radikálne spochybňujú tento predpoklad. Preto vyjadrujem nesúhlas s postupom uplatňovaným pracovníkmi ÚIS a KP v Bratislave,“uviedol minister.

Mikulec označil za neprehliadnuteľné, že prokuratúra nepostupuje rovnakými zákonnými princípmi vo všetkých prípadoch. Hovorí o viac než evidentných rozdieloch. „Rovnako je to aj v prípade postupu Úradu inšpekčnej služby, ktorý roky neodhaľoval prípady vysokých funkcionárov, u ktorých existovali dôvodné podozrenia, že páchali trestnú činnosť, a dnes sú mnohí z nich väzobne stíhaní a miesto toho riešili tých, ktorí na takéto praktiky poukazovali,“ uzavrel.

Reagovali aj Kollár, Pellegrini a Fico

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) vníma negatívne, keď sa politici vyjadrujú ku krokom orgánov činných v trestnom konaní (OČTK). Mrzí ho, že keď sa to politikom hodí, nechcú kroky orgánov komentovať a hovoria o ich rešpektovaní, no keď sa im konkrétne kroky nehodia hovoria o odvolávaní kompetentných osôb. Pýta sa preto, či budú chcieť politici zrušiť napríklad celý Ústavný súd (ÚS) SR, keď sa im nebude páčiť jedno jeho rozhodnutie.

„Toto je cesta do pekla,“ podotkol s tým, že politici by sa mali starať o politiku. Upozornil, že nie je dobré miešať výkonnú a zákonodarnú moc so súdnou. Jednotlivé zlyhania podľa neho treba riešiť, no nechce hovoriť o vojne v polícii.

Nezaradený poslanec Národnej rady SR Peter Pellegrini tvrdí, že koalícia rozvrátila právny štát a jediné riešenie sú predčasné voľby. „Už nestačí odchod ministra vnútra. Tu už musí za porušovanie elementárnych zásad demokracie niesť zodpovednosť celá vláda a zo svojich funkcií odísť,“ vyhlásil.

Zadržanie vyšetrovateľov NAKA a obvinenie dvoch z nich podľa Pellegriniho potvrdzuje, že orgány činné v trestnom konaní sa zneužívajú na politické ciele. Hovorí, že skupinka vyšetrovateľov a prokurátorov špeciálnej prokuratúry namiesto spravodlivosti plní politickú zákazku hnutia OĽANO na likvidáciu politických oponentov. Vidí za tým ministrov financií Igora Matoviča a vnútra Romana Mikulec (obaja OĽANO) i špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

Šéf Smeru-SD Robert Fico je presvedčený, že zásahom inšpekcie „sa začal postupne rozkladať systém založený na manipulácii svedeckých výpovedí, vďaka ktorému sú dnes vo väzbe nevinní ľudia a nemôžu sa brániť na slobode“. Ako dôkaz, že sa dejú „vážne veci“, označil „protiútok predstaviteľov vládnej koalície vo vláde a v parlamente“ a „nadprácu na obhajobu Lipšica či Mikulca“ zo strany niektorých médií. Podľa Fica by mala na situáciu v bezpečnostných zložkách reagovať aj NR SR, vymedziť jasné vzťahy a zastaviť zneužívanie právomocí verejného činiteľa týmito zložkami.

Zdroj: postoj.sk / info.sk / InfoVojna

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Krvavá historie sporu mezi sunnity a šíity

Při útoku Íránu na Izrael pomáhala řada arabských států Izraeli. Odvěká rivalita mezi dvěma větvemi…

7 hodín ago

Je dobře, že naše zdravotnictví jde do kopru, aspoň se vrátíme k bylinkářství a zdánlivě vymýceným nemocem. Komentář Štěpána Chába

Na Karlovarsku na nedostatek pediatrů vyrazili s cepy a sudlicemi. Prostě si založili očkovací centrum…

7 hodín ago

Snídáte špatné věci. Europarlament vám řekne, co smíte snídat

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…

7 hodín ago

Útok na francouzké žoldáky ve Slavjansku byl zdrcující! Potvrdilo to více, dokonce i ukrajinských zdrojů.

Ukrajinské podzemí potvrdilo úspěšný úder ruských ozbrojených sil proti zahraničním žoldákům ve Slavjansku. Co je…

8 hodín ago

VIDEO: Douglas McGregor- Ukrajincom je v ruskom zajatí lepšie ako vo vlastnej armáde

Douglas McGregor, Trumpov bývalý asistent, plukovník americkej armády o motivácii vojakov ukrajinských ozbrojených síl na…

8 hodín ago

Šutaj Eštok odvolal z Rady vlády pre mimovládky päť jej čisto protivládnych členov, medzi nimi aj rezidenta Prezidentského paláca Rizmana.

„Progresívnu chobotnicu treba čistiť, ako sa len dá,“ tlieska Blaha šéfovi rezortu vnútra. Progresívno-liberálna opozícia…

8 hodín ago