Názory

NATO ďalej dostáva na frak – EU prijala kontroverzný dokument ktorý ho postupne rozkladá

Martin JayStrategic Culture Foundation

Vytvára sa akási EU armáda, prinajmenšom na papieri, v Bruseli. Je to radikálne, v tom, že pravdepodobne nebude zahrnovať Nemecko, čím by prenechalo vedenie Francúzsku. Ale kto ju bude financovať?

Na začiatku Novembra sa sa do šrotovníka rozhodovacieho procesu EU dostal predbežný návrh, ktorý  predstavuje akýsi náčrtok pre Armádu EU. Je zvláštne, že nespôsobil skoro žiaden rozruch. Nejasný a bez konkrétnych odpovedí na najdôležitejšie otázky ktoré otravovali tú myšlienku Armády EU po celé dekády, je ten dokument ako kontroverzný, tak aj zaujímavý.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Predošlý Fínsky predseda vlády Alexander Stubb verí, že obnovený entuziazmus  Bruselu ohľadne bezpečnosti je “dobre načasovaný, dôležitý a realistický. USA nebudú kryť (back up) Európsku bezpečnosť navždy.”

Ak je toto presným hodnotenám situácie, tak by človek mohol tento ťah vysvetliť ako niečo zrodené z Bidenovho spackaného ťahu v Afganistane, ktorý naštval mnohých vodcov v EU. Ale aj tak, komentár od pána menom Stub, ktorý nasledoval, je  alarmujúci, pretože naznačuje, že existuje znepokujujúca úproveň univerzálnej  paranoje, ktorá siaha hodne za iba tzv. darebácke štáty – rogue states (v ktorých ovplyvňovaní akýmkoľvek spôsobom EU zlyhala, ak vynecháme Sýriu).

Povedal že ak Európa chce myslieť vážne chrániť sa sama, “potrebuje pochopiť, že čiara medzi vojnou a mierom je dnes zahmlená … tzv. mäkká sila – soft power – sa stala zbraňou a stala sa tvrdou silou – hard power. Vidíme to v tom, ako sú tí čo hľadajú azyl používaní ako zbrane. Vidíme to aj v tom, ako sa informácie, obchod,  energia a vakcíny používajú ako zbrane.” Moja vsuvka: tomuto vlastne nerozumiem, pretože aj vírus – primárny faktor – aj vakcíny – len sekundárny, zdá sa vznikli v USA, a používajú sa proti všetkým. Koniec vsuvky.

A teda EU má pocit, že je pod paľbou na všetkých úrovniach, a zo všetkých strán, a potrebuje rýchle riešenie (a quick fix – rýchlu jednoduchú opravu). Najnovšie udalosti, ktorá sa rozvinuli na Bielorusko-Poľskej hranici, v kombinácii s posilnením Ruských vojsk a panickou vierou Ukrajiny, že Putin ich obsadí, spôsobili, že EU vníma seba samu ako nepotrebnú, neúčinnú, a nevníma svoje vzťahy s NATO ako dostatočne pevné na to, aby sa táto obranná organizácia (to „obranná“ s USA v čele je asi vtip – moja vsuvka) dala vhodne použiť na zníženie napätí. A oveľa horšie pre EU je, keď staré Európske krajiny vystúpia a navrhnú poslať vojská do nejakej oblasti, zatiaľčo Brusel je nervózny z implikácií z prípadného vstupu Gruzínska alebo Moldavska jedného dňa do NATO (moja vsuvka: tu som aj ja proti, keďže nebezpečenstvo vzniku vojny je primárne spôsobené neustálou snahou USA priblížiť NATO k Ruskej hranici). Je to hodne v zmysle hesla “buď opatrný v tom čo si želáš” ale v tomto prípade jej najnovší plán je nozaj len akýmsi politickým úskokom ktorý má vyslať správu ako členským štátom EU, tak aj NATO, že “niečo treba urobiť” na Ukrajine a v Bielorusku, aby sa váhy naklonili od Putina, a viac na stranu Západu.

Ale to sa nestane (isn’t going to happen). NATO možno môže podporiť takzvanú suverenitu Ukrajiny, ale zároveň provokuje Putina v smere vojenskej voľby. 

To čo sa môže stať dôsledkom toho EU dokumentu je, že Francúzsko prevezme vedúcu úlohu v akejsi neformálnej armáde EU, do ktorej vstúpi zopár členských štátov, možno dokonca aj Británia (moja vsuvka – keďže nie je v EU, článok je nekonzistentný), ktorá sa bude používať na stráženie (to police) okraje Európskych hraníc, ale ani zďaleka na niečo čo by vyzeralo ako konfrontácia s Ruskom. Čísla tu jednoducho nesedia a je tu hodne obáv niektorých členských štátov, ktoré majú starosti, že NATO sa dostane na vedľajšiu koľaj, ak by takáto organizácia vznikla, zatiaľčo niektoré sú viac pro (v orig. gung-ho – nerozvážne pro-vojenský), ale nikto nemá absolútne nijakú predstavu ako by sa to financovalo. Dokument navrhuje väčší rozpočet, čo čitateľovi potvrdzuje, že ktokoľvek to napísal, žije v oblaku nereálneho sveta (in cloud cuckoo land) a nemá realistické pochopenie politickej dynamiky na úrovni členského štátu. Nikto nechce platiť viac peňazí do kotlíka EU, keďže postoj ako toto “nevieme ako by sa to dalo opraviť, ale skúsme viac peňazí” – typický Bruselský spôsob myslenia – stratil kredibilitu.

Vojenské výdavky na akejkoľvek úrovni sú naozaj obrovské. Ak autori takého dokumentu nespracovali spôsob financovania, a vôbec ani kto by to spravoval, (nie  EU ako taká), tak môžeme predpokladať, že rovnako ako iné množstvo dokumentov ktoré sa prepracovávajú cez debatné komory „dlhých chodieb bez okien“ v EU, ešte je potrebné vykonať plno práce, aby sme sa posunuli za všadeprítomnú zhodu, že  všetci sú naštvaní na Rusko. Ale nikto z nás nemá tušenie čo sa s tým dá robiť. A dokonca ak by riešenie malo byť vojenské, ako ho vykonáte za len tak-tak postačujúci rozpočet (v orig. rozpočet na šnúrky do topánok), z ktorého sa akurát dajú zaplatiť lesklé biznis vizitky a exkluzívna adresa v Bruseli. Ak sa pozrieme na diplomatický zbor EU – trápna organizácia, ktorá minie viac ako miliardu dolárov ročne na financovanie viac ako 120 “ambassadors”, ktorí  nesmierne zlyhávajú v propagovaní zástavy EÚ po svete – potom máme vodítko k tomu, čo by mohla taká armáda dosiahnuť. Môžete očakávať nejaké plevy z kecacieho aparátu EU. Ale nezadržujte dych ak očakávate náramenníky EU na ramenách vojakov smerujúcich na Východ.  Z toho materiálu sú len sny. 

Môj skromný komentár: Považujem článok za dobrý, ale považujem za potrebné doplniť jednu skutočnosť:

Vyhlásenie nezávislosti Rusky hovoriacich častí Ukrajiny, ktoré viedlo k vojne,  spôsobila Ukrajina zmenou ústavy a následným vyhlásením, že Ukrajina je nezávislý štát, kde jediným oficiálnym jazykom je Ukrajinský jazyk. Je to zrejme takto v novej ústave. K tomuto útlaku národnostných menšín – taký nemá v Európe obdobu – EU čuší, všetky ostatné prípady ostro sleduje a kafre do nich. Možno si EU dobre uvedomuje že Ukrajina nie je v Európe, aj keď geograficky je. Na vyrývanie do Ruska sa použije všetko, aj čo sa nedá. Trochu sa to stupňuje a hysterizuje so súčasným prudkým relatívnym úpadkom USA, a teda aj NATO, najmä vojensko-technologickým. A zároveň vzostupom Číny a Ruska. A práve to môže byť štartérom celej „Armády EU“. Ale na to EÚ určite nemá, vojensko-technologický skok Ruska a Číny v posledných rokoch bol obrovský, zatiaľčo USA trénovali na vojny staršieho typu v Iraku a Afganistane (so skromnou účasťou krajín EU, a iných, aby sa trochu zdanlivo rozložila zodpovednosť). A ešte aj tie prehrali.

Ivan Hečko

Slovanské Noviny

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Ivan Hečko

Recent Posts

Fox News: Západ na Ukrajine nemá čo postaviť proti ruskému vojensko-priemyselnému komplexu

Západný vojensko-priemyselný komplex zaostáva vo výrobe za ruským a nie je schopný zmeniť situáciu v…

4 hodiny ago

V Nemecku priznali, že rozhodnutie ICC o Putinovi bolo sfalšované

Nemecký Spolkový úrad kriminálnej polície skutočne odhalil klamstvá ukrajinských predstaviteľov o „únose“ detí Ruskom a…

4 hodiny ago

Kŕmia nas bludmi! Západná politika v troskách, Ukrajincom chýba takmer všetko

Český europoslanec Ivan David (SPD) tvrdí, že aktuálna situácia na ukrajinskom fronte dokazuje zásadné zlyhanie…

4 hodiny ago

Škandál z Nemecka! Gang ukrajinských školáčok brutálne zmlátil a päť hodín týral 13-ročnú Slovenku!

Šialené! Nemeckom otriasa škandál, ktorého aktérmi sú deti - gang štyroch ukrajinských školáčok vo veku…

4 hodiny ago

Nenechajme sa fackovať! Ak EK stopne fondy, poďakujte PS a českému úradu vlády

Ľavicový politik a bývalý minister školstva Juraj Draxler konštatuje, že progresívci tvrdo útočia na pozície Slovenska…

4 hodiny ago

VIDEO: Anna Belousovová- Zbierka na muníciu pôsobí ako práčka peňazí

Toľko diskutovaná prapodivná finančná zbierka Munícia pre Ukrajinu podľa Anny Belousovovej vykazuje známky podvodu. Vidí…

4 hodiny ago