slovanský svet

Putin a Lukašenko hovorili o situácii na poľsko-bieloruských hraniciach

Ruský prezident Vladimir Putin hovoril v utorok so svojím bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom o situácii na poľsko-bieloruských hraniciach, informovali agentúry AFP a TASS

Vo vyhlásení Kremľa sa uvádza, že lídri si „vymenil názory na situáciu s migrantami na hraniciach Bieloruska s Poľskom a Litvou“.

Minsk zase uviedol, že dvojica diskutovala o „tvrdých krokoch, ktoré poľská strana prijala voči nenásilným ľudom“. Vo vyhlásení tlačového odboru kancelárie bieloruského prezidenta sa tiež uvádza, že obaja prezidenti vyjadrili znepokojenie v súvislosti s rozmiestnením poľských vojakov na hraniciach.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Vo vyhlásení sa pritom píše, že lídri oboch krajín hovorili o udalostiach na hraniciach z posledného obdobia „detailne“.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok pred novinármi naznačil, že Európska únia by mala Bielorusku poskytnúť finančnú pomoc, aby zastavila tok migrantov, ktorí sa snažia dostať do Európy.

Lavrov totiž pripomenul situáciu, keď do Európy prúdili migranti z Turecka, a to, ako Európska únia vyčlenia finančnú pomoc pre Turecko, aby migranti mohli ostať na jeho území.

„Prečo nie je možné takto pomáhať aj Bielorusom, ktorí majú všetko nevyhnuté na to, aby utečenci, ktorých Litva ani Poľsko nechcú púšťať na svoje územie, ako-tak žili v normálnych podmienkach?“ uviedol Lavrov.

Poľsko je od leta pod čoraz väčším náporom migrantov z Blízkeho východu a Afriky, ktorí sa snažia dostať do EÚ. Poľsko tieto pokusy blokuje alebo tých, ktorí cez hranicu prechádzajú, posiela späť do Bieloruska. Varšava a EÚ tvrdia, že ide o organizovanú akciu bieloruskej vlády zameranú na destabilizáciu bloku ako odvetu za západné sankcie uvalené v súvislosti s kontroverznými prezidentskými voľbami. Lukašenko to odmieta.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v pondelok večer vyzvala členské štáty Európskej únie, aby rozšírili zoznam sankcií voči bieloruským orgánom zodpovedným za hybridný útok na poľsko-bieloruskej hranici.

Lukašenko v spojitosti s migrantmi nechce konflikt, no nemieni sa vzdať

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v utorok povedal, že vo veci patovej situácie migrantov na hraniciach s Poľskom nechce ozbrojený konflikt, no takisto odmieta „padnúť na kolená“. Informovala o tom agentúra AFP.

„Boj nevyhľadávame,“ povedal Lukašensko a upozornil, že akýkoľvek konflikt by zahŕňal účasť Ruska, ktoré je spojencom Bieloruska.

Lukašensko si podľa svojich slov uvedomuje, k čomu by prípadná konfrontácia mohla viesť. No Bielorusko „pozná svoje miesto a na kolená nepadne“.


Stovky migrantov sa v pondelok presunuli k hraniciam s Poľskom, kde ich však zastavila poľská polícia, armáda a pohraničná stráž, píše agentúra TASS. Poľsko a Bielorusko v utorok oznámili, že v provizórnom tábore neďaleko poľskej dediny Kužnica sa v súčasnosti nachádza 3000 až 4000 migrantov.Na snímke poľský premiér Matteusz Morawiecki„Uzavretie poľskej hranice je naším národným záujmom,“ uviedol na Twitteri poľský premiér Mateusz Morawiecki. „V súčasnosti je však ohrozená stabilita a bezpečnosť celej EÚ,“ dodal. „Tento hybridný útok Lukašenkovho režimu je namierený na nás všetkých. Nenecháme sa však zastrašiť a našimi partnermi z NATO a EÚ budeme brániť mier v Európe,“ napísal poľský premiér.Bielorusko však poľskú stranu upozornilo, aby sa voči Minsku nedopúšťala provokácii. Bieloruské ministerstvo obrany uviedlo, že Poľsko na hranice umiestnilo 10.000 vojakov bez toho, aby na to Minsk dopredu upozornilo. To je podľa ministerstva porušením vzájomnej dohody o bezpečnosti, píše TASS. Morawiecki obvinil Putina zo vzniku krízy s migrantami na hraniach EÚPoľský premiér Mateusz Morawiecki obvinil v utorok ruského prezidenta Vladimira Putina z toho, že organizuje prúdy migrantov, ktorí sa snažia z Bieloruska nelegálne prekročiť poľské hranice. Informovala o tom agentúra AFP.„Tento útok, ktorý vykonáva (bieloruský prezident Alexandr) Lukašenko, bol zosnovaný v Moskve a jeho osnovateľom je prezident Putin,“ vyhlásil Morawiecki počas krízového zasadnutia poľského parlamentu. Komisia obviňuje Lukašenka z nehumánneho zneužívania migrantovEurópska komisia (EK) obvinila bieloruského prezidenta z lákania migrantov falošnými prísľubmi jednoduchého vstupu do Európskej únie (EÚ), pričom toto konanie označila za nehumánne a pripomínajúce konanie gangstrov. Informuje o tom spravodajský portál BBC.„Po príchode ich zatlačia k hraniciam a prinútia ich nelegálne vstúpiť do Európskej únie,“ opísal postup bieloruských úradov hovorca EK Peter Stano.Alexander Lukašenko pritom odmieta obvinenia, že by migrantov organizoval.

Ako uvádza portál Euronews.com, Lukašenko podľa EK naďalej „používa ľudí ako figúrky“ vo svojej kampani proti bloku a musí už skoncovať „s ohrozovaním ľudských životov“.

EÚ musí byť „neoblomná a zjednotená“ proti „zúfalej a nelegitímnej“ administratíve bieloruského prezidenta a jeho pretrvávajúcim pokusom destabilizovať blok, konštatovala európska komisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová v rozhovore pre portál Euronews.

„Toto nie je v prvom rade migračná kríza. Je to agresia zo strany zúfalého a nelegitímneho režimu. A tomu musí zodpovedať aj naša reakcia,“ dodala Johanssonová.

Michel v stredu navštívi Poľsko, kde sa stupňuje kríza s migrantmi

Predseda Európskej rady Charles Michel v stredu navštívi Poľsko, aby s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim rokoval o migračnej kríze na hraniciach s Bieloruskom. Informovala o tom v utorok agentúra PAP s odvolaním sa na Michelovho hovorcu Barenda Leytsa.

Na snímke predseda Európskej rady Charles Michel

Leyts o stredajšom stretnutí Michela s Morawieckim informoval na Twitteri. Presný čas však neuviedol.

Varšava a EÚ tvrdia, že ide o organizovanú akciu bieloruskej vlády zameranú na destabilizáciu bloku ako odvetu za západné sankcie uvalené v súvislosti s kontroverznými prezidentskými voľbami, brutálnym potlačením následných protestov i prenasledovaním bieloruskej opozície.

Michel využívanie zraniteľných migrantov na hybridný útok kritizoval.

„Európska únia nebude tolerovať žiadny pokus o využitie migrantov ako nástroja,“ napísal na Twitteri a vyjadril plnú solidaritu členským krajinám Únie. „Hranice členských krajín sú aj hranice EÚ,“ dodal.

Litovskí poslanci schválili vyhlásenie výnimočného stavu na hranici s Bieloruskom

Litovský parlament v utorok odobril vyhlásenie výnimočného stavu v oblastiach pri hraniciach s Bieloruskom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Výnimočný stav sa začne o polnoci z utorka na stredu a má trvať mesiac. Toto opatrenie umožní, podľa vlády, príslušníkom pohraničnej stráže použiť „psychický nátlak“ a „úmerné fyzické násilie“ voči migrantom, ktorí sa budú pokúšať vstúpiť do krajiny.

Na snímke litovská premiérka Ingrida Simonyteová

O vyhlásení výnimočného stavu rozhodla litovská vláda počas utorňajšieho zasadnutia kabinetu. Premiérka Ingrida Šimonyté oznámila, že opatrenie ešte v ten istý deň predložia na schválenie do parlamentu. K takémuto kroku pristúpila vláda v dôsledku náporu ilegálnych migrantov, ktorí na hranice prichádzajú z Bieloruska a prechodom cez ne sa snažia dostať do EÚ.

hlavné správy

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Západ už celé storočia vedie dobyvateľské vojny proti Rusku za účelom jeho zničenia a získania jeho území!

Dejiny Rusov poučila a krvou naučila, prečo nemôžu a nesmú Západu nikdy dôverovať a prečo…

21 sekúnd ago

O zrození a kolapsu největší finanční bubliny v dějinách

Reálná ekonomika nepodporuje fiktivní AI konstrukt světa, který za 5 měsíců vytvořil bublinu ve výši…

3 minúty ago

Krupobití zničilo další obrovskou solární farmu, nyní panuje obava z toxinů v podzemních vodách

Před časem jste se zde mohli podívat na video jedné takové zcela zdevastované solární farmy…

4 minúty ago

Senát Tennessee schválil návrh zákona, ktorý zakazuje rozprašovanie geoinžinierskych chemikálií do atmosféry

Návrh zákona Senátu Tennessee zakazuje „úmyselné zavádzanie, uvoľňovanie alebo distribúciu chemikálií, chemických zlúčenín, látok alebo…

5 minút ago

Insider ve farmaceutickém a potravinářském průmyslu: „Pácháme genocidu na našich vlastních dětech“

Pro farmaceutické firmy je vlastně zdravý člověk špatný, protože na něm nic nevydělají. Farmaceutické firmy…

7 minút ago

Nezavírejme oči před novodobými cenzory a oceňme hrdiny

Společnost pro obranu svobody projevu (SOSP) informovala o svém novém projektu, který právě spustila. SOSP…

21 minút ago