slovanstvo

ROZPRÁVKA O SLIEPOČKE JARABEJ.

Často nám prichádzajú prosby o uvedenie takých rozprávok pre deti, ktoré by neboli upravené. Takéto niečo je dnes veľmi ťažké, no cesta jestvuje. Vieme o tom, že staré rozprávky – a nielen tie – boli v minulosti zámerne upravené, aby sme neboli schopní nájsť v nich racionálne zrno.

My už vieme aj to, že žiadna Múdrosť našich Predkov – rozprávky či napríklad ľudové pesničky nevynímajúc – majú hlbokú podstatu. Ide najmä o to, aby sme boli schopní sa skrz ne po Noci Svaroga navrátiť k Starému Poznaniu. Ako príklad sme si už uviedli rozprávku Dedko ťahá repku.

Jednou z takýchto múdrostí našich Predkov je aj rozprávka o Sliepočke Jarabej. Čo to dnes znamená „jarabá“? Mnohí to už asi ani netušia. A to ešte máme aj ľudovú pesničku „Kohútik jarabý“… nuž „jarabý“ znamená „pestrofarebný“. Koľko detí dnes videlo na vlastné oči pestrofarebnú sliepočku či kohútika?

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Táto rozprávka patrí medzi slovanské, t.j. v každom slovanskom národe sa nejakým spôsobom uchovala. Patrí teda aj k tradícii Slovienov. Najskôr si ju v krátkosti uveďme:

Boli raz Dedko a Babka.

I mali Sliepočku Jarabú.

Zniesla raz Sliepočka Vajíčko.

No vajíčko nebolo Obyčajné, ale Zlaté.

Dedko bil, bil, no rozbiť ho nemohol.

Babka bila, bila, ale rozbiť ho nemohla.

A tu myška okolo prebehla,

chvostíkom zamávala

a Vajíčko spadlo a rozbilo sa.

Plače Dedko, plače Babka,

ale tu im sliepočka hovorí:

Neplač Dedko.

Neplač Babka.

Znesiem ja vám Vajíčko druhé:

nie Zlaté, ale Obyčajné.

Čo môže byť ukryté za týmto jednoduchým príbehom? Do každej rozprávky naši žreci ešte pred pokresťančením ukryli nejakú tajnú narážku tak, aby prežila stáročia. Nuž pozrime sa na to, čo je ukryté v tejto rozprávke.

Vajíčko naši Predkovia vždy používali ako symbol Života. No v tomto prípade je Vajíčko použité ako obraz Múdrosti. Nie náhodou sme mali aj príslovie: „Sliepočka po zrnku zobe, ale sýta býva“. Príslovie hovorí o tom, čo je dnes zachované aj v inom prísloví: „Babka k babke, budú kapce“. Samozrejme, že nejde o babky, ale o malé hodnoty, ktoré ak sa trpezlivo zbierajú prinesú nakoniec veľkú hodnotu.

A tak aj z malého možno postupne, nebadane, poskladať niečo veľké a dôležité. Napríklad v našej rozprávke Sliepočka Jarabá zniesla Zlaté vajíčko. Znamená to, že darovala Dedkovi a Babke tú Posvätnú Múdrosť, ktorú zhromažďovala celý svoj život – to je obraz Zlatého Vajíčka.

Samotná Sliepočka je obrazom Mudrca, ktorý sa nenáhli za Poznaním tak, ako to je dnes moderné, t.j. „mať všetko hneď teraz“. Ale postupne, rok za rokom zbiera kúsočky poznania, až dostane celok, t.j. Zlaté Vajíčko. Aj preto máme ďalšie príslovie našich Predkov: „Všetko má svoj čas“. Znamená to napríklad, že malému dieťatku treba najskôr podávať informáciu vo forme rozprávky, lebo ešte na viac nedorástlo. Nie je na tom nič zlého, jednoducho je ešte maličké. A takto – ako každý z nás – tokom života postupne, po zrniečku, naberá Múdre Poznanie.

V rozprávke Dedko s Babkou chceli Zlaté Vajíčko rozbiť. Znamená to, že chceli spoznať „Zlatú Múdrosť“ veľmi rýchlo, bez námahy, veď nemajú čas čakať. Vôbec ich nezaujíma, že Sliepočka Jarabá musela zbierať Múdrosť zrniečko po zrniečku. Chcú to jednoducho moderne – všetko hneď teraz. Toto je dnes jedna z hlavných ľudských chorôb, ktorá nie je fyzická, ale Duchovná. No Múdrosť sa nedá ani kúpiť za peniaze, ani naliať do hlavy. Teda hoci bili, bili, Vajíčko nerozbili. Znamená to, že Prastará „Zlatá Múdrosť“ bola nad ich sily. Neexistuje žiadna skratka, za žiadnu kúpnu cenu. A tu myška okolo prebehla, chvostíkom zamávala a Vajíčko spadlo a rozbilo sa. Znamená to, že pri nesprávnom, nešetrnom prístupe možno Starú Múdrosť ako celostný systém zničiť, alebo rozbiť na drobné kúsky. My už vieme, že dostať do rúk „Zlatú Múdrosť“, keď človek ešte nedorástol do nej, t.j. ešte nedorástol do uvedomenia si tohto Poznania je dokonca nebezpečné. Poznanie sa len vtedy stáva užitočné, keď človek žije v súlade s ním. Vari ani netreba zdôrazniť, že informácia sama osebe je iba svedectvo o čomkoľvek. Informovaný človek ešte nemusí byť múdry. Dnes je veľa ľudí informovaných – stále niečím novým – ale to ešte ani zďaleka neznamená, že majú Múdrosť. Oni zrnká ani nezbierajú, oni sa v nich iba prehŕňajú. Preto naši Predkovia hovorili, že najdôležitejšie je dodržiavať Dva Veľké Princípy:

Sväto ctiť Bohov i Predkov svojich;

Vždy žiť podľa Svedomia i v harmónii s Prírodou.

Naša rozprávka sa končí tým, že Sliepočka utešuje Dedka s Babkou tým, že im znesie druhé vajíčko, ale už „nie Zlaté, ale Obyčajné“. Znamená to, že ak ešte nedorástli na potrebnú úroveň chápania, tak im dá jednoduchú informáciu, nie tajnú, Hlbinnú. Na tú je ešte priskoro. „Obyčajné Vajíčko“ je prostá, životná Múdrosť, ktorú by mal poznať každý.

pb

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Krajskí prokurátori v spoločnom vyhlásení odsúdili spôsob kritiky zo strany skupiny prokurátorov okolo Lipšica zo zrušeného ÚŠP

Politickí prokurátori Lipšic & spol. písali generálnemu prokurátorovi Žilinkovi otvorený list, v ktorom vyjadrili nesúhlas…

1 hodinu ago

Námestník ruského ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie

Timur Ivanov pôsobil ako námestník ruského ministra obrany od novembra 2016 a mal na starosti…

1 hodinu ago

Mainstream úmyselne zatajil, že mier na Ukrajine mohol byť už dávno

"Médiá to úmyselne zatajili.“ Mohol byť mier medzi Ruskom a Ukrajinou? Mohol, všetko mohlo byť…

2 hodiny ago

Nahnevaný Orbán bol konkrétny: Veľkí chlapci, ktorí stoja za Európskou úniou

Vedeli ste, že konferenciu konzervatívcov medzi ktorými boli Viktor Orbán alebo Nigel Farage zakázal v Bruseli…

2 hodiny ago

VIDEO: Minister Šutaj Eštok pomenoval, z čoho mu je doslove zle

Protislovenské a antisociálne strany PS a SaS vedome škodia vlastnej krajine v Bruseli. Je mi…

2 hodiny ago

Spustia neurozbrane a „kontrola ľudskej mysle“ zánik západnej demokracie?

„Neurozbrane sú určené na to, aby ovplyvňovali, usmerňovali, oslabovali, potláčali alebo neutralizovali ľudské myslenie, funkcie…

2 hodiny ago