domovina

ÚSTAVNÝ SÚD SR DEFINITÍVNE ZRUŠIL RÚŠKA, KARANTÉNY, COVID PASY AJ REŽIM OP/OTP? Pozrime sa na to. Výklady rozhodnutia sa rôznia.

Posledný deň minulého roka, teda 31.12.2021, zverejnil Ústavný súd svoje rozhodnutie v podnete, ktorý podala verejná obhajkyňa práv, ombudsmanka Mária Patakyová.

Na počudovanie, vzhľadom na vysokú významnosť rozhodnutia, o ňom neinformovali takmer žiadne médiá hlavného prúdu. Zmienili sa len, že Ústavný súd zrušil karanténu (izoláciu) inde ako v domácom prostredí. Rozhodnutie Ústavného súdu však toho ruší omnoho viac.

Prelomový verdikt Ústavného súdu

Ako jediné médium hlavného prúdu o ňom informoval vo svojom článku denník Postoj.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Citujeme z uvedeného článku:

„Ústavný súd odobral možnosť nariadiť karanténu, karanténu v zdravotníckom (alebo inom) zariadení alebo karantenizovať osoby podozrivé z nákazy, pretože sa jedná o zásah do osobných slobôd. Ponechal možnosť izolácie v domácom zariadení, ale iba pre osoby choré, alebo podozrivé z nákazy.“

Z uvedeného vyplýva ešte ďalšia vec, a to, že človek vracajúci sa zo zahraničia nemôže byť automaticky považovaný za ani chorého, ani za podozrivého z nákazy. Inými slovami, karanténa po návrate zo zahraničia je nezákonná, a teda sa ruší.

Doteraz mali očkovaní výnimku z domácej karantény. Neočkovaní do nej ísť museli. Odteraz to už neplatí. Celá domáca karanténa založená len na tom, že sa niekto vrátil zo zahraničia, skončila.

Zaujímavé sú aj ďalšie veci vyplývajúce z rozhodnutia Ústavného súdu. Citujeme ďalší odsek z článku v Postoji:

„Ústavný súd odobral možnosť Ministerstvu a ÚVZ nariaďovať ďalšie opatrenia, zakazovať a nariaďovať ďalšie činnosti v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas. (§ 4, ods.1  bod  g a §48 ods.4 bod aa). Zároveň zdôvodnil, že:  

Zákon nemôže splnomocniť orgán výkonnej moci na vydanie predpisu nižšej právnej sily, ktorý by určoval medze základných práv a slobôd. Ústava zveruje právo určiť medze základných práv a slobôd (z dôvodu zachovania povahy ústavnosti týchto práv a slobôd) len zákonodarnému zboru.

Inými slovami, horeuvedený výrok hovorí, že Vláda, Ministerstvo zdravotníctva a Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky nemajú právo uzneseniami vlády a vyhláškami ÚVZ obmedzovať základné práva a slobody. To môže len Národná rada SR zákonom.

Čo to znamená? To, že všetky opatrenia týchto orgánov, ktoré obmedzujú vaše práva a slobodu, sú dňom vyhlásenia rozhodnutia Ústavného súdu, teda od 31.12.2021, neplatné.

Čo všetko Ústavný súd zrušil

Aj keď v rozhodnutí súdu to nie je explicitne vymenované, svojim rozhodnutím zrušil:

  • povinné nosenie rúšok a respirátorov
  • režim OP/OTP, čiže aj covid pasy
  • karanténu inú ako domácu po potvrdení alebo hodnovernom podozrení z nákazy Covid-19

Pozrime sa najprv na rúška a respirátory.

Najzákladnejším právom človeka je právo na život. Život je podmienený základnými fyziologickými potrebami – dýchanie, jedlo, pitie, teplo a podobne.

Dýchanie je jednoznačne na najvyššej priorite, lebo človek bez kyslíka do 5 minút umiera. Bez jedla vydrží podstatne dlhšie, aj niekoľko týždňov.

Takže je jednoznačné, že voľné a ničím neobmedzované dýchanie je bez pochýb základné ľudské právo, ktoré nemôže byť obmedzované za žiadnych okolností. To platilo rovnako aj predtým, teraz to Ústavný súd len priamo potvrdil.

Preto vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva o povinnom nosení rúšok a respirátorov, obmedzujúcich voľné dýchanie ako najnákladnejšiu životnú fyziologickú potrebu, sú neplatné.

Samozrejme, rúška a respirátory sa týmto rušia aj v školách.

Ak ste rodič, máte ďalší argument pre učiteľov a riaditeľa školy, keď budú od vášho dieťaťa naďalej vyžadovať nosenie rúška.

Teraz sa pozrime na covid pasy a režim OP/OTP.

Ďalšie základné ľudské právo je sloboda pohybu a pobytu, ktoré tiež nemôže byť obmedzované vyhláškami ÚVZ alebo uzneseniami vlády.

Ak vás niekto nechce pustiť do obchodu alebo nejakej inej prevádzky v režime OP/OTP bez preukázania sa covid pasom, tak obmedzuje vaše právo na slobodu pohybu a pobytu.

Pochopiteľne, prevádzka má právo obmedziť vstup napríklad prevádzkovými hodinami, no musí sa to týkať všetkých. Nemôže obmedzovať vstup jedným a umožniť druhým na základe nejakého očkovania. To už by bola diskriminácia a apartheid, no a tie sú tiež zakázané, dokonca trestné.

Ako postupovať, ak vás bude niekto obmedzovať

Od začiatku roka 2022 sú všetky spomínané pandemické opatrenia obmedzujúce ľudské práva a slobody, ktoré boli zavedené na základe vyhlášok ÚVZ a uznesení vlády, neplatné.

Ak by vás ktokoľvek akokoľvek obmedzoval, upozornite ho na to. Môžete si aj vytlačiť celé plné znenie rozhodnutia Ústavného súdu (má 43 strán). Nájdete ho TU.

V prípade, že aj po upozornení budú na vás alebo na vašich blízkych naliehať, máte právo na nich podať trestné oznámenia:

Na policajtov – zvyčajne za rúška alebo za kontrolu covid pasov pôjde o trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa a trestný čin marenia výkonu úradného rozhodnutia (rozhodnutia Ústavného súdu).

Na učiteľov a riaditeľa školy – zvyčajne za rúška pôjde o trestný čin marenia výkonu úradného rozhodnutia, trestný čin vydierania (vykázanie zo školy, ak dieťa nenosí rúško), ale aj trestné činy mučenia a nátlaku.

Na obchodné a iné prevádzky – zvyčajne, ak vás nebudú chcieť bez covid pasu pustiť dnu do nejakej prevádzky v režime OP/OTP, tak sa dopúšťajú diskriminácie a trestného činu apartheidu a tiež trestného činu marenia výkonu úradného rozhodnutia.

Záver

Je naozaj zarážajúce, akým tichom prešli médiá a štátne orgány toto, podľa nás doposiaľ najdôležitejšie rozhodnutie Ústavného súdu. Tvária sa, že akože nič sa nedeje a idú si svoje ďalej.

Pred pár dňami dokonca mnohé školy rozposielali inštrukcie pre začiatok vyučovania, v ktorých rodičom pripomínali Ústavným súdom už zrušenú povinnosť detí nosiť v škole rúška.

Netreba sa báť a okamžite, najlepšie ešte dnes, cez EduPage poslať riaditeľovi oznam, že Ústavný súd Slovenskej republiky túto povinnosť zrušil.

Kto iný ako vy má bojovať za vaše práva a práva vašich detí? Ak to neurobíte vy tu a teraz, nikto iný to za vás nespraví.

Treba sa okamžite a pevne chytiť naskytnutej príležitosti s najnovším rozhodnutím Ústavného súdu. Nesmieme dať vládnej čvarge žiaden čas ani šancu na preskupenie síl, inak si opäť vymyslia spôsob, ako rozhodnutie Ústavného súdu obísť.

Teraz vám bola daná do rúk silná zbraň. Nedovoľte si ju vziať alebo nevyužiť ju!

Zdroje: slov-lex.sk, postoj.sk

Spracoval: Badatel.net

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Vyšetřovací výbor Ruské federace zjistil, že útočníci z Crocusu dostali k provedení útoku velké objemy peněz z Ukrajiny.

Kyjev se pokusil zdroj financování teroristů zamaskovat pomocí kryptoměnových transakcí. Tímto zjištěním naprosto padá pohádka…

11 minút ago

Holandsko: Zločinec Bill Gates se snaží vyhnout odpovědnosti před soudem

Připomínám, že již od loňského podzimu probíhají soudní jednání s mnoha obžalovanými, kteří stáli za…

50 minút ago

Ľubo Belák: Slovensko hľadá prezidenta

Každá televízna show potrebuje hviezdy a “hviezdny” komparz, ktorý bude na povel tlieskať, kričať, vstávať…

51 minút ago

Německo už není špička. Je už jen drahé

Ve společné analýze pěti předních německých hospodářských institutů se píše, že očekávají letos růst německé…

52 minút ago

V Maďarsku a na Slovensku zkoušejí oprášit scénář barevných revolucí a maidanu

V Maďarsku vypukly masové protesty. Demonstranti vyzývají Viktora Orbána k odstoupení. Ještě předtím se na…

54 minút ago

Západ už celé storočia vedie dobyvateľské vojny proti Rusku za účelom jeho zničenia a získania jeho území!

Dejiny Rusov poučila a krvou naučila, prečo nemôžu a nesmú Západu nikdy dôverovať a prečo…

57 minút ago