Slovanské Noviny

20. apríla 2024

K porozumeniu Čelovekom

Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde. Podľa legendy je medvedí cesnak prvou rastlinou, ktorú medveď zožerie po prebudení zo zimného spánku, aby detoxikoval svoje telo.

zah-meddvedi-cesnak

Medvedí cesnak (Allium ursinum) je zdravá a chutná bylinka, ktorá rastie skoro na jar vo vlhších lesoch po celej Európe a v časti Ázie. Ideálne je zbierať ho, keď majú lístky dĺžku prsta. Najlepší a najzdravší je čerstvý. Vydrží ale pár dní aj v chladničke a možno ho aj zmraziť. Rozhodne však neodporúčame vysušiť ho a odkladať alebo kupovať sušený. V takomto stave už totiž nemá dostatok živín a vitamínov. Čerstvé listy najlepšie chutia v šalátoch alebo nátierkach.

Medvedí cesnak je považovaný za jeden zo silných jarných životobudičov a takisto pôsobí pozitívne na imunitný systém. Obsahuje totiž veľké množstvo vitamínu C (150 mg v 100 g). „Obsahuje tiež allicín, vďaka čomu má antibakteriálny, protizápalový účinok, stimuluje a pomáha imunitnému systému. Lístky možno mixovať, trhať či krájať do zelených smoothie, šalátov či koreniť nimi polievky, rizotá, fašírky, omelety,“ radí Petra Húsková, výživová poradkyňa Naturhouse.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Prírodné antibiotikum

Allicín je známym bojovníkom proti chrípke, prechladnutiu, respiračným problémom, angínam, hnačkám, stafylokokom aj streptokokom, prvokom trichomony, vírusom spôsobujúcim opary, mykózam a ďalším. V Číne napríklad pri bakteriálnej či vírusovej nákaze odporúčajú užívať cesnak každé dve hodiny. Allicín je nestála zlúčenina a jeho príjem je nutné periodicky opakovať.

O medveďom cesnaku sa hovorí, že reguluje činnosť žalúdka, podporuje trávenie, urýchľuje hojenie rán a vredov, upokojuje kŕče hladkého svalstva, ničí črevné parazity, podporuje chuť do jedla a tvorbu krvi. Je nápomocný proti ateroskleróze, vysokému tlaku i astme.

Oceníme ho pri liečbe mykóz a plesní, pri poruchách srdcového rytmu, chronických kožných problémoch. Pôsobí močopudne, tonizuje nervový systém a pomáha pri reumatických bolestiach.

Polievka z medvedieho cesnaku

Autor: Naturhouse

Čo treba: 300 g medvedieho cesnaku, 2 dl smotany, 1 PL masla, soľ, korenie

Ako na to: Na masle osmažíme nasekaný cesnak. Zalejeme vodou, tak aby boli listy cesnaku zaliate, osolíme, okoreníme a povaríme asi desať minút. Všetko rozmixujeme, pridáme smotanu a povaríme. Môžeme podávať s malými kockami opečeného chleba.

Pesto z medvedieho cesnaku

Autor: Naturhouse

Čo treba: 200 g medvedieho cesnaku, 20 ml oleja (olivového), 50 g parmezánu, 10 g sezamových semienok, 2 g soli

Ako na to: Medvedí cesnak umyte, spoločne s olejom vložte do mixéra a jemne rozmixujte. Pridajte parmezán, soľ a sezamové semienka. Pár sekúnd ešte mixujte, snažte sa však zachovať štruktúru semienok a kúsky syra. Umiestnite ho do pohára, zmes zalejte ešte trochou oleja, uzavrite. V chladničke vydrží niekoľko mesiacov.

Špenát z medvedieho cesnaku

Autor: Naturhouse

Čo treba: 500 g medvedieho cesnaku, 1 cibuľa, 1 vajce, 1 PL olivového oleja, 20 g slnečnicových semienok, himalájska soľ

Ako na to: Medvedí cesnak umyte, nakrájajte nadrobno, rovnako cibuľku, všetko dajte do panvice spoločne so slnečnicou, soľou, zalejte vodou a duste 20 minút. Na konci pridajte do zmesi vajce a ešte chvíľu prehrejte. Nakoniec pridajte olej na dochutenie a dodanie nevyhnutného tuku pre využitie živín. Už nevarte, podávajte.

Vajíčkový šalát

Autor: Naturhouse

Čo treba: 4 až 6 uvarených vajec, zväzok medvedieho cesnaku, soľ, korenie, 2 ks jarnej cibuľky, olivový olej, 1 čl horčice, prípadne avokádo, trocha jogurtu alebo kokosového mlieka na zjemnenie.

Ako na to: Uvarené vajcia ošúpte a pokrájajte. Rovnako nakrájajte medvedí cesnak, zmiešajte s vajcami, pridajte soľ, pokrájanú jarnú cibuľku, čerstvo namleté čierne korenie, horčicu. Zmes môžete spojiť hustým jogurtom alebo kokosovým mliekom, prípadne môžete pridať aj avokádo.

Rukolový šalát

Autor: Naturhouse

Čo treba: Veľká hrsť rukoly, hrsť medvedieho cesnaku, 5 sušených paradajok, 100 g ricotty, 1 šalotku, citrónovú šťavu, 2 PL oleja z vlašských orechov, soľ, korenie

Ako na to: Rukolu umyte spolu s medvedím cesnakom, do misy spolu s nimi pridajte pokrájané sušené paradajky, nakrájajte šalotku alebo menšiu červenú cibuľu, ricottu, pridajte citrónovú šťavu, olej, soľ, korenie, dôkladne premiešajte a môžete podávať.

Vysvetlivky: čl – čajová lyžička, PL – polievková lyžica

zdroj: pravda

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

%d