domovina

VIDEO: Budaj pozeral ako vyoraná myš, keď mal vysvetliť argumenty Matovičovej vlády pre vyhlásenie núdzového stavu. Smer sa obráti na Ústavný súd

Strana Smer-SD sa pre spôsob schválenia núdzového stavu vládou obráti na Ústavný súd. 

Opozičný Smer-SD chce v pondelok (22. 3.) podať na Ústavný súd (ÚS) SR návrh, na základe ktorého by mal posúdiť ústavnosť predĺženia núdzového stavu. Podľa predsedu strany Roberta Fica je predĺženie núdzového stavu protiústavné. Vidí šancu, že ÚS skonštatuje, že tento spôsob predlžovania nezodpovedá zákonným podmienkam. Myslí si, že návrh schválili bez predchádzajúceho odôvodnenia a uznesenie o predĺžení schválili až dodatočne.

„S vysokou pravdepodobnosťou to prebehlo tak, že niekto tam dobehol a povedal, že ideme predĺžiť núdzový stav. Tak to predĺžili a potom niekto po hlasovaní spísal uznesenie,“ povedal na piatkovej tlačovej konferencii Fico. Takýto postup predlžovania núdzového stavu, ktorý súvisí s obmedzením základných ľudských práv, je podľa neho neústavný a neakceptovateľný.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

„Vláda v stredu vláda predĺžila núdzový stav. My sme si otvorili všetky prístupné zdroje a sme zistili, že tento návrh bol predložený, a dobre počúvajte, ústne na rokovanie vlády SR, čiže rokovali na vláde o predĺžení núdzového stavu, to znamená o obmedzovaní základných ľudských práv, obrovských opatreniach tak, že tam niekto prišiel, že tam niečo povedal a oni to schválili,“ tvrdí Fico.

Podľa Fica je takýto spôsob neústavný a neakceptovateľný. Chce sa preto v pondelok obrátiť na ústavný súd, aby posúdil ústavnosť predĺženia núdzového stavu spôsobom, akým to urobila vláda.

Fico uviedol, že sa viackrát obrátil na ministra Jána Budaja: „Pán minister, vysvetlite nám, pretože chceme podať návrh na ústavný súd, čo sa dialo v stredu na vláde, kto to predložil, ako to odôvodnil, aké boli argumenty. Pozeral na nás ako vyoraná myš, lebo vedel, že nemá čo povedať,“ uviedol Fico. Neskôr podľa šéfa Smeru Budaj skonštatoval, že „my sme takí nejakí formalisti a čo otravujeme s takýmito nejakými vecami“.

Z ústavného zákona o bezpečnosti podľa Fica vyplýva, že návrh na predĺženie núdzového stavu musí mať jasne uvedené dôvody. Musí tiež obsahovať mieru nevyhnutnosti obmedzujúcich opatrení, ako aj analýzu toho, prečo sa navrhuje a aké sú skúsenosti z predchádzajúceho predĺženia núdzového stavu. „Nič také vláda neurobila. Je to odraz hlbokej morálnej, právnej, ústavnej a politickej krízy, v ktorej sa táto vládna koalícia nachádza,“ povedal Fico.

Núdzový stav na Slovensku sa v dôsledku pandemickej situácie od soboty (20. 3.) predĺži o 40 dní. Rozhodla o tom vláda na stredajšom (17. 3.) rokovaní, vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) po rokovaní vlády povedala, že predĺženie bolo schválené konsenzuálne. Do piatka platí núdzový stav, ktorého predĺženie o 40 dní schválil kabinet 8. februára.

Aj v prípade stredajšieho rozhodnutia vlády musí prísť do 20 dní k odobreniu parlamentom. Tento systém má byť „ústavná poistka“ v rámci deľby moci a systému bŕzd a protiváh v parlamentnej republike.

VIDEO: Smer sa pre spôsob schválenia núdzového stavu vládou obráti na Ústavný súd:

Smer predložil do parlamentu aj návrh uznesenia, aby Národná rada SR vyzvala troch najvyšších ústavných činiteľov, prezidentku Zuzanu Čaputovú, šéfa parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) a premiéra Igora Matoviča (OĽANO) predstúpiť pred občanov a informovať o aktuálnej situácii, ako aj o tom, aké opatrenia plánujú prijať po 21. marci. Poslanci v piatkovom hlasovaní toto uznesenie odmietli

Blanár na piatkovej tlačovej konferencii pripomenul, že návrh uznesenia predkladal v čase hlbokej vládnej krízy a chaosu, ktorý koalícia spôsobila. Chcel, aby vrcholní predstavitelia krajiny upokojili situáciu a predovšetkým ľuďom povedali, aké ďalšie opatrenia ich čakajú.

Od koaličných poslancov sa podľa Blanára v diskusii dozvedeli, že všetko funguje a opatrenia sa prijímajú. Chaos sa podľa neho preniesol aj na pôdu NR SR, keď v pléne chýbajú predkladatelia návrhov zákonov a rokovanie nie je plynulé. Za jediné riešenie Smer-SD považuje dokončenie petičnej akcie na iniciovanie referenda o predčasných voľbách.

VIDEO: Výzva Smeru trom ústavným činiteľom:

Pozrite si celú tlačovú besedu strany Smer-SD:

Zdroj: cas.sk / pravda.sk / YouTube

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Blanár: Vstup do Aliancie bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

Vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO) predstavoval významný krok, potvrdzujúci svoju váhu aj v súčasnosti popri…

2 hodiny ago

Tak predsa?! Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej…

2 hodiny ago

Chmelár: Arcibiskup Bezák nie je duchovným pastierom ale chovným baranom opozície

Táto kampaň je plná osobných invektív. „Všimnite si však, že pochádzajú výlučne od Korčokových prívržencov,…

2 hodiny ago

Nezabúdajme! Na stretnutí Kisku so Sorosom v New Yorku v roku 2017 bol aj Ivan Korčok

V delegácii bol aj Ivan Korčok.  Verejnosť by nemala zabudnúť na to, kto sa zúčastnil známeho…

2 hodiny ago

Prvé kolo: Víťazstvá, prehry a vrece zemiakov

Ponúkam ešte jeden pohľad na 1. kolo volieb prezidenta SR. Prvé emócie už vychladli, možno…

2 hodiny ago

Bomba. Kto stál za teroristami v Moskve? Vyhlásenie Bortnikova, riaditeľa ruskej FSB ukazuje prstom na tri štáty

Pre nezasvätených najprv vysvetlím, že FSB je nástupníckou organizáciou známej a veľmi obávanej KGB Sovietskeho…

2 hodiny ago