domovina

VIDEO: O úspechu kartelového biznisu rodiny ministerky spravodlivosti Kolíkovej so štátom

Podpredseda Smeru-SD Erik Kaliňák sa vybral za bratom ministerky spravodlivosti SR Márie Kolíkovej do sídla jeho firmy v Malinove.

Firme brata ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) sa darí za súčasnej vládnej garnitúry veľmi dobre. Spoločnosť Michala Kolíka ELEKTRONIKA získala za vlády Igora Matoviča (OĽaNO) zákazky od RTVS a divadla Nová scéna dokopy za takmer 1,5 milióna eur.

Portál Plus JEDEN DEN koncom apríla vo svojom článku uviedol, že v ELEKTRONIKE je členom predstavenstva Lukáš Opett, ktorý je pre zmenu Kolíkovej spoločník vo firme „Kolíková & Partners“. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby ELEKTRONIKA nezískala od vzniku Matovičovej vlády do konca roku 2020 zákazky približne za 1,490 milióna eur.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Zaujímavé je to o to viac, že spoločnosť mala podľa finstat.sk za rok 2018 tržby v hodnote 898-tisíc eur a za rok 2019 1,062 milióna eur. Finstat.sk ešte nemá za spoločnosť údaje za rok 2020, no je zrejmé, že tržby má oproti predchádzajúcim rokom výrazne vyššie.

Všetky štátne zákazky okrem jednej výnimky získala ELEKTRONIKA od RTVS. „Táto zmluva je uzavretá na základe výsledku verejnej súťaže,“ píše sa v najväčšej zmluve medzi spoločnosťou Kolíkovej brata a RTVS. Vďaka tomuto kontraktu zo 16. septembra 2020 si ELEKTRONIKA prišla až na 729-tisíc eur.

„Na moju osobu nie je napojená žiadna firma, ktorá čerpá štátne zákazky a ani zo žiadnych štátnych zákaziek nemám žiaden profit,“ povedala ministerka v apríli prostredníctvom svojho hovorcu Petra Bublu.

Na rodinnú firmu Kolíkovcov neradi spomínajú obyvatelia Mostu pri Bratislave. Kauzu okolo firmy MK REAL prvýkrát spomenul na tlačovej konferencii líder Smeru-SD Robert Fico. Jedna z konateliek firmy, Zdena Ivanková, ktorá je Kolíkovej nevlastnou sestrou, bola podľa Fica odsúdená za podvody, na ktoré doplatili obyvatelia Mostu pri Bratislave.

Obyvatelia domov o kauze zvýšenej pôžičky, ktorú vybavovala Ivanková vedia, ale nemajú k dispozícii všetky informácie. „Vlastne ona podpísala ľudí, zobrala nejakú pôžičku, že toto a toto sa prerobí, ale skoro nič sa neprerábalo. A my zrejme budeme tú pôžičku platiť. A možno nebudeme a budeme sa s ňou súdiť,“ povedala pre Plus JEDEN DEŇ jedna z obyvateliek domov stým, že ďalšie detaily bude vedieť až po domovej schôdzi. Momentálne správcom nehnuteľností nie je MK REAL, v ktorej bola v čase navýšenia pôžičky konateľkou Ivanková, ale iná spoločnosť.

Ivanková mala v minulosti podľa Plusky sfalšovať podpisy všetkých 20 majiteľov bytov. To, že sa pôžička zvýšila, obyvatelia vraj zistili len náhodou, keď už dostali informácie o zvýšenej splátke úveru. „Boli peniaze, čo sa schválili na zatepľovanie a nejaké opravy. Ona potom ešte vybrala nejaké peniaze a vymyslela si, že bola schôdza. Podpisy sfalšovala a zobrala ďalšie peniaze,“ uviedol zdroj pre Plus JEDEN DEN. Podľa druhého zdroja banka nevrátila majiteľom zaplatené peniaze za sfalšovaný úver, aj keď mala pochybnosti o dokladoch k pôžičke: „Zistilo sa, že sú tam pochybenia zo strany konateľky s tým, že menila zápisnicu, že to odsúhlasila mimo schôdzi a nie je tam ani dátum tej schôdze. Navýšila pôžičku a vzala ešte ďalší úver, o ktorom vlastníci nevedeli.“

Ministerkin brat Michal Kolík navyše podniká s biznismenom, ktorý prenajal budovu ministerstvu spravodlivosti. Denník N informoval, že Kolíková odmieta, že by do procesu prenájmu budovy akokoľvek niekedy vstúpila. Jej verziu potvrdzuje aj vtedajší minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) a manažér Ľuboš Lopatka, ktorý prenájom budovy za vlastníkov dohodoval.

Kolíkovej vysvetlenie poslancom OĽaNO nestačí

Ministerke spravodlivosti sa v piatok nepodarilo presvedčiť koaličné hnutie OĽaNO ohľadom podozrení okolo obstarávania budovy Ministerstva spravodlivosti SR. Podľa našich informácií teraz hnutie zvažuje, že ak ministerka neodstúpi sama, tak podá v NR SR vlastný návrh na jej odvolanie. Pre vzniknutú situáciu musela zasadnúť mimoriadna koaličná rada.

Súbežne s dianím v koalícii má parlament o vyslovení nedôvery ministerke Kolíkovej rokovať aj v pondelok. Mimoriadnu schôdzu už skôr inicioval Smer, keďže šéf strany Robert Fico ozrejmil, že dôvodom majú byť podozrenia okolo obchodu spoločnosti Elektronika, v ktorej Kolíková figurovala. Aj v tomto prípade ministerka všetky obvinenia odmieta.

„Samozrejme, nebudeme hlasovať s opozíciou, bolo by to porušenie koaličnej zmluvy. Ako protikorupčné hnutie budeme žiadať, aby sa objasnili všetky podozrenia z konfliktu záujmov a rodinkárstva,“ uviedol šéf klubu OĽaNO Michal Šipoš.


Nie všetci v hnutí majú s ministerkou problém. Napríklad poslanec Ján Krošlák ju plánuje podporiť. 
„Boli jej kladené nepríjemné otázky na telo a dosť veľa, ale pre mňa je ministerka Kolíková jeden veľmi kvalitný a čestný minister. Má moju podporu. Je smutné, že sa vôbec zaoberáme podnetmi Smeru, ktorých jediným cieľom je rozbitie vlády a predčasne voľby,“ povedal Krošlák.

Hnutie OĽANO spíše všetky nejasnosti okolo ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) súvisiace s prenájmom budovy, v ktorej sídli jej rezort. Následne jej ich predloží, aby ich vysvetlila. O všetkých závažných zisteniach chcú informovať aj premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Uviedol to predseda klubu Michal Šipoš na piatkovej tlačovej konferencii. Tvrdí, že ide o závažné skutočnosti a ako protikorupčné hnutie sa nemôžu na ministrov z vlastnej koalície pozerať inak len preto, že sú členmi vlády. Verí, že Kolíková situáciu vysvetlí.


Na otázku, či chcú, aby premiér odvolal Kolíkovú, odpovedal Šipoš tým, že je to na jeho rozhodnutí. „Všetky skutočnosti, ktoré sme zistili a ktoré sú na stole, sú také závažné, že považujeme za svoju povinnosť informovať premiéra,“ uviedol. 


Odpovede na nejasnosti od Kolíkovej by chceli čo najskôr. „Nechceme naťahovať čas a nechceme tu hrať nejaké hry,“ uviedol s tým, že do konca týždňa by to chceli mať vyriešené. „Pevne verím, že ministerka všetky veci jasne vysvetlí a nebudeme sa tým musieť zaoberať,“ dodal.

SaS a Sme rodina stoja za ministerkou

Druhá koaličná strana SaS za Kolíkovou pevne stojí. 
 „Ak sú nejaké pochybenia treba o nich hovoriť. Ak boli nejaké pochybenia v majetkovom priznaní, tak nech sa v tejto veci koná. Ale toto naozaj nie sú veci, za ktoré by mala byť ministerka odvolaná. Svoju prácu robí veľmi dobre…Má našu stopercentnú podporu,“ vyhlásila predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová.

Ani hnutie Sme rodina nemá zatiaľ s ministerkou žiadny problém, povedal predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský. 
„Momentálne nemáme žiadny problém, otázka je, ako k tomu pristúpia ďalší koaliční partneri, lebo dnes boli zverejnené nejaké ďalšie informácie, o tom je momentálne diskusia v rámci koalície,“ doplnil Pčolinský. Nechcel komentovať, či môže byť problémom osobný spor lídra OĽANO Igora Matoviča s Kolíkovou.

Kolíková obvinenia odmieta, odvolania sa neobáva

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) sa neobáva, že by jej v Národnej rade (NR) SR vyslovili nedôveru. Poukázala na to, že ide o návrh opozície. Naďalej nevidí konflikt záujmov pri pochybnostiach súvisiacich s prenájmom budovy, v ktorej sídli Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR. Zopakovala, že na verejné obstarávanie vtedy nemala žiaden vplyv a nemohla ho nijako ovplyvniť. „Pre mňa je zložité uchopiť konflikt záujmu ohľadom verejného obstarávania, pri ktorom som nemala žiadnu možnosť vplyvu,“ uviedla.

Ministerka skonštatovala, že diskusia v koalícii pokračuje. „Úprimne, nemám obavu o výsledok, samozrejme, žiadne odvolávanie nie je príjemná záležitosť,“ poznamenala s tým, že radšej by sa venovala odborným veciam v rezorte. Za základ demokracie však považuje aj to, aby sa o veciach diskutovalo. Za dôležitý zároveň považuje spôsob, akým sa k výsledku dostanú.

Informácie o tom, že by vlastný návrh na jej odvolanie mali zvažovať aj v klube OĽANO, Kolíková nemá. „Toto je pre mňa nová alternatíva,“ podotkla. Šéf klubu OĽANO Michal Šipoš jej mal na rokovaní koalície tlmočiť len závery klubu, že s opozíciou hlasovať nebudú. Vie si však predstaviť, že v klube OĽANO sú poslanci, ktorí majú vlastný názor na situáciu.

V súvislosti s pochybnosťami okolo prepojení osoby, ktorá prenajala budovu ministerstvu, uviedla, že sa na to pýtala svojho brata potom, ako sa o informácii dozvedela. „Pán Brodňan bol preňho vtedy neznáma osoba, jednoducho sa hľadali investori a on sa rozhodol investovať,“ ozrejmila s tým, že investícia sa mu vtedy zdala ako najmenej riziková.

O úspechu kartelového biznisu rodiny ministerky spravodlivosti Kolíkovej so štátom

Podpredseda Smeru-SD Erik Kaliňák sa v tejto súvislosti vybral za Michalom Kolíkom do sídla jeho firmy v Malinove, aby vysvetlil jeho biznis so štátom. Viac vo videu:

Zdroj: YouTube / pluska.sk / dennikn.sk / tvnoviny.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Nezavírejme oči před novodobými cenzory a oceňme hrdiny

Společnost pro obranu svobody projevu (SOSP) informovala o svém novém projektu, který právě spustila. SOSP…

11 minút ago

„Podvod.“ Granáty pro Ukrajinu a role Pavla. Obeznámený zdroj vše vyzradil

Zachrání česká iniciativa s dělostřeleckou municí válčící Ukrajinu? Podle politického pozorovatele Erika Besta nad celou…

12 minút ago

Frankfurt nad Mohanem: Cizinci páchají 100% sexuálních napadení a i v dalších kriminálních činech dominují

Ve středu se v Německu objevily velmi zajímavé statistiky, které by byly ještě zajímavější, kdyby…

14 minút ago

Kradou politici, kradou úředníci. Liberální demokracie nemůže bez korupce existovat

Po listopadu 1989 začal v ČR a SR nekonečný boj proti korupci. Jedna strana bojující…

15 minút ago

Bývalý šéf CIA: Rusové se k teroristům chovají necivilizovaně

Možná vás bude zajímat, jak drze a povýšeně se chovají Usáci, ač jejich zvěrstva na…

16 minút ago

Americký Kongres schválil masivní prodej raket Polsku. Dostřelí až do Ruska

Americký Kongres povolil prodej různých typů raket protivzdušné obrany Varšavě, oznámil ve čtvrtek polský ministr…

23 minút ago