domovina

Žilinka zrušil uznesenie prokurátora z Lipšicovho úradu, pretože nezákonne zamietol sťažnosť Pellegriniho poslanca

Druhostupňové rozhodnutie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry je podľa generálneho prokurátora nezákonné z dôvodu jeho nepreskúmateľnosti a arbitrárnosti.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka dospel k záveru, že prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry nezákonne zamietol sťažnosť obvineného poslanca Národnej rady Petra Žigu voči uzneseniu vyšetrovateľa o vznesení obvinenia.

Rozhodnutím Žilinku sa však neruší samotné obvinenie.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

„Generálny prokurátor Maroš Žilinka dňa 8. júna 2021 zrušil uznesenie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry zo dňa 25. januára 2021 o zamietnutí sťažnosti obvineného poslanca Národnej rady SR Ing. P. Ž., podanej proti uzneseniu vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry zo dňa 17. decembra 2020 o vznesení obvinenia pre prečin podplácania,“ spresnil hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Žilinka po preskúmaní veci dospel k záveru, že druhostupňové rozhodnutie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry je nezákonné z dôvodu jeho nepreskúmateľnosti a arbitrárnosti.

„Prokurátor pri rozhodovaní o sťažnosti obvineného neakceptovateľným spôsobom prakticky nereagoval a nedal adekvátnu odpoveď na rozsiahle sťažnostné námietky obvineného a k rozhodovaniu o sťažnosti pristúpil čisto formálne. Tým došlo k porušeniu zákona v neprospech obvineného,“ spresnil hovorca.

Rozhodnutie generálneho prokurátora vyjadruje výlučne stanovisko k arbitrárnosti a nepreskúmateľnosti uznesenia prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry o zamietnutí sťažnosti a nie je ním dotknuté uznesenie.

„V ďalšom konaní bude povinnosťou prokurátora opätovne rozhodnúť o sťažnosti obvineného a poskytnúť mu odpovede na všetky skutkovo a právne významné otázky, ktoré uplatnil v sťažnosti,“ dodal Žilinka.

Vyhlásil, že podľa ustálenej judikatúry Ústavného súdu je súčasťou práva na spravodlivý proces aj právo účastníka na také odôvodnenie úradného rozhodnutia, ktoré jasne a zrozumiteľne dáva odpovede na dôležité právne a skutkovo relevantné otázky, súvisiace s predmetom ochrany.

Odôvodnenie má podľa neho presvedčiť účastníkov konania, že rozhodnutie bolo výsledkom starostlivého zhodnotenia relevantných faktov, nebolo výsledkom vopred prijatého rozhodnutia a že nebolo svojvoľné.

„Je preto potrebné trvať na logickej súladnosti a vecnej konzistentnosti odôvodnenia rozhodnutia, ktoré nemôže opomenúť dôležité skutočnosti a tieto ponechať bez odpovede. V prípade rozhodovania o sťažnosti obvineného Ing. P. Ž. prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry na tieto požiadavky rezignoval,“ doplnil Žilinka.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry vzniesol v decembri 2020 voči exministrovi hospodárstva Petrovi Žigovi obvinenie za prečin podplácania. Ten podozrenia z podplácania odmietol.

Zdroj: hnonline.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

VIDEO: Európsky šéf ruského motorkárskeho klubu Noční vlci Hambálek ďakuje Bohu, že sa Korčok nestal prezidentom: „Tento žoldnier mi spôsobil peklo a zničil život aj podnikanie.

Matovičo-Hegerova vláda bola mimoriadne zákerná“. Jediný občan EÚ umiestnený vďaka vojnovému štváčovi, militantnému prenasledovateľovi iných…

2 minúty ago

„Zmluva s Gazpromom o dodávkach ruského plynu je pre Slovensko výhodná. Ak by sme ho nakupovali inde, minieme o 140 miliónov eur viac

Variantu odstavenia plynovodu z Ruska cez Ukrajinu na Slovensko nemáme vyskúšanú, takže nevieme, či dokážeme…

4 minúty ago

Koncepcia suverénnej zahraničnej politiky je správna vec, ale vyžaduje si oveľa viac, tvrdí Chmelár a poukazuje na nevyvážený postoj Slovenska

Postoj Slovenska, ktorý neberie do úvahy nespochybniteľný fakt, že vojenská akcia Iránu bola len odvetou…

6 minút ago

Rusko plánuje ešte hlbšie zatlačiť ukrajinskú armádu a rozšíriť nárazníkovú zónu, ak Kyjev získa od USA taktické balistické rakety ATACMS.

Ukrajina medzitým už hovorí, že ani desiatky miliárd dolárov jej nebude stačiť na boj proti…

8 minút ago

VIDEO: Blaha posiela do RTVS srdečné pozdravy: „Šimečkovci budú teraz skákať ako pukance na panvici. A to je dobre!“

Podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha (Smer-SSD) prijal s potešením schválenie návrhu zákona o verejnoprávnom telerozhlase na…

10 minút ago